"Защо не България?"

"Борисов не може да бъде обвинен в липса на самочувствие. Още в началото на европредседателството той дава ясно да се разбере, че страната му си е поставила големи цели", пише "Шпигел".

Ето още цитати от чуждите медии:

 

 

 

 

 

 

Десетките чуждестранни журналисти, които бяха в България за старта на европредседателството, тези дни публикуваха своите впечатления от чутото и видяното. В началото на статията си в „Шпигел" Петер Мюлер пише:

 

„Не, Бойко Борисов със сигурност не може да бъде обвинен в липса на самочувствие. Още в началото на европредседателството българският премиер ясно дава да се разбере, че неговата страна си е поставила големи цели за идните шест месеца. (...)

 

default

 

Борисов, който е бивш треньор по карате, след падането на Желязната завеса първо направи кариера с частна охранителна фирма, а после си проби път до върха на българската политика. Сега той не оставя място за никакво съмнение: най-бедната страна в ЕС иска да използва шанса, който ѝ дава половингодишното ротационно председателство. В съответствие с това водещите български политици се представиха много проевропейски на срещите си с журналисти от Брюксел. На което ЕС реагира с облекчение. През изминалите месеци председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер непрекъснато се опитва да заглади нарастващите противоречия между Изтока и Запада, включително и с поканата си към България (и Румъния) да се присъединят към еврото. Но проблемите с източноевропейците си остават. (...)

 

"Проевропейско предмостие"

 

Тепърва ще видим колко струват дружелюбните послания на София. Защото десет години след приемането си в ЕС България все още е под наблюдение от страна на Еврокомисията заради трайните си проблеми с корупцията. Напоследък имаше и няколко драматични убийства, както и демонстрации, на които гражданите скандираха „Оставка" и „Мафия". Освен това, както почти цяла Източна Европа, България е изправена пред демографска катастрофа. Статистиката на ООН показва, че никъде другаде по света населението не намалява толкова бързо, колкото в България", четем в публикацията.

 

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" пише на свой ред, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрично подкрепя желанието на България да влезе в Шенгенското пространство и да приеме общата валута: „За него страната е проевропейско предмостие на източната външна граница на ЕС и противотежест на опърничавите (от брюкселска гледна точка) Вишеградски държави." В обширната статия става дума още за различните приоритети на българското председателство, но и за протестите през изминалите седмици. Към края авторът Вернер Муслер пише и за перипетиите около антикорупционния закон: „В България това е позната схема: вече от години все се приемат нови закони и се създават служби или длъжности, които уж трябва да помогнат за намаляване на корупцията."

 

Под заглавие „Съмнително лекарство за българските болежки" швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг" между другото пише: „България навярно ще трябва още да почака, докато Брюксел вдигне режима на наблюдение - същото важи и за влизането в Шенгенското пространство и въвеждането на еврото. Поради всичко това много българи се чувстват като втора категория членове на ЕС. Но все пак в допитванията демонстрират силно доверие в европейските институции, а ръководството в София - за разлика примерно от Унгария и Полша - рядко се противопоставя на Брюксел."

"Българите се чувстват подготвени"

 

В друга публикация на същия вестник четем: „България е най-бедната държава в ЕС и в този смисъл по отношение на благоденствието и конкурентоспособността има да извърви още дълъг път. Гръцката криза показа какво може да се случи, когато една икономически слаба страна бъде подложена на изпитание заради правилата на валутния съюз и не може временно да си помогне чрез девалвация на националната валута. (...) Вместо обаче да настоява за предпазливост, Юнкер подхранва амбициите на България. На фона на Брекзита и на напреженията Изток-Запад за ЕС е много удобно България да направи нова стъпка към интеграция. Очевидно политическите цели за пореден път ще надделеят над икономическите съмнения - на принципа „Мижиш и даваш напред"."

 

За амбициите на България да влезе в Шенген и в еврозоната пишат и два германски вестника. Заглавието в „Тагесцайтунг" гласи: „Българите се чувстват подготвени за еврото", а в „Зюддойче Цайтунг" - „Защо не България?". В тази статия между другото четем: „Докато национално-консервативните правителства в Полша и в Унгария не щат и да чуят за еврото и заради собствените си цели превръщат ЕС в образ на врага, на източната граница на Евросъюза България може да докаже, че и там е възможно нещо такова като евро-въодушевление. Занапред концерните ще трябва сериозно да си помислят къде точно в Източна Европа искат да инвестират. Могат да избират между страна като Полша, която погребва върховенството на закона, и България, която непременно иска да влезе в еврозоната", посочва "Зюддойче Цайтунг".

Станете почитател на Класа