„Файненшъл таймс“: ЕС угрижено се прегръща с Борисов

Снимката на българския премиер в началото е с текст “Бойко Борисов има слабост към пури, олигарси и популистка политика”.

 

Поемането на Европредседателството от България на 1 януари 2018 година е тема на статия във “Файнейшъл таймс”.

Според изданието, официален Брюксел е доста предпазлив и притеснен въпреки прегръдките с премиера Борисов.

 

 

Авторът Алекс Баркър коментира, че България остава най-бедната страна в ЕС, има високо ниво на корупция и слаби институции, което така и не й позволява да се присъедини към Шенгенското пространство и Еврозоната.

 

Цитира се изказване на албанския премиер Еди Рама отпреди година. “Ние в Албания отдавна искаме да се присъединим към ЕС. Но никога не съм си и помислял, че Борис (Джонсън) ще напусне тази структура, а (Бойко) Борисов ще управлява Европейския съвет”.

 

За европейските лидери, Бойко Борисов се оказа надежден и прагматичен съюзник, пише още в статията.

 

“В Брюксел фирменият стил на дясно-центристката политика на българския премиер се възприема не като проблем, а като помощ. Той много прилича на словашкия премиер Роберт Фицо, който също съчетава силно националистическа политика с клетви за своите проевропейски намерения”, анализира Баркър.

 

Въпреки това в Брюксел има опасения за шестте месеца на българското председателство. Те се увеличиха, след като в София при различни инциденти бяха убити високопоставен служител на данъчната администрация и бизнесмен с връзки във властта.

 

Според изданието, България се стреми да влезе в Шенген и Еврозоната. Но макар страната на хартия да е изпълнила изискванията, официалните лица в Брюксел се страхуват, че институциите в София далеч не са готови за това.

Статията завършва с не особено ласкав образ на българския премиер: “Преговорите за новия бюджет на ЕС, които започват по време на българското председателство, може да се окажат сложни. Посланието на Борисов към партньорите му е пределно ясно: “Дайте ми повече пари и аз ще ви обичам повече.”

Станете почитател на Класа