Европейският съюз планира да разшири границите си

Европейският съюз планира да разшири границите си - това става ясно от статия в уебсайта на „Файненшъл таймс". Авторитетната медия съобщава, че ЕС възнамерява да предложи членство в организацията едновременно на 6 страни от Балканския полуостров, за да се справи с миграционния поток и други проблеми.

 

Кои държави са в Европейския Съюз ?

Предложение за присъединяване към голямото европейско семейство ще бъдат изпратени до Албания,  Сърбия, Черна гора, Република Косово, Македония и Босна и Херцеговина. Това решение е провокирано от факта, че именно балканските страни пропуснаха основните миграционни потоци, довели до миграционната криза на Стария континент.

Интересите на други държави към този регион също тревожат ЕС. Нека припомним, че Китай подписа споразумение за стратегическо партньорство със Сърбия. Поднебесната империя инвестира и в транспортни проекти в Македония, както и във високоскоростната железопътна линия Белград – Будапеща.

Не е изненадващо, че Брюксел ще се опита по всякакъв начин да засили влиянието си в тази част на континента. Според публикацията във „Файненшъл таймс", срокът за присъединяването на въпросните западнобалкански страни е 2025 г., макар тази дата не се счита за реална, а по-скоро като стимул за мотивация за ранно присъединяване.

Но зад това се крият и някои други, не твърде лицеприятни причини да се бърза.

Преди всичко, нека не забравяме каква е миграционната политика на Германия, така че е възможно, ако тези страни се присъединят към ЕС, тя да се опита да настани бежанци на тяхна територия. 

На второ място, е необходимо да се вземе предвид икономическият фактор за евентуално присъединяване. Балканските държави в този списък трудно могат да бъдат причислени към развитите страни. За тях присъединяването към ЕС може да бъде разрушително - преходът към еврото, установяването на провинциални норми и т.н. може да се отразят отрицателно на икономическото развитие на тези държави.

България в същото време се намира в трудна ситуация. Тя има огромен брой проблеми - както икономически, така и политически. Невъзможно е да се каже, че Европейският съюз й помага кой знае колко. В резултат на това страната ни е принудена да решава своите проблеми самостоятелно.

От Брюксел многократно заявяваха, че българското председателство може да помогне за интеграцията на балканските страни в Европейския съюз. Много е възможно под влияние на Германия България да бъде принудена да убеди съседите си да сключат неблагоприятни споразумения с ЕС, които в бъдеще само ще навредят на тези държави. Което пък, на свой ред, може да доведе до това нашата страна значително да влоши отношенията си със своите балкански съседи.

Станете почитател на Класа