Нужни са спешни реформи в образованието

80 български училища могат да затворят врати до края на годината, а 1500 учители ще останат без работа. Това предупреди вчера председателят на синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов изнесе още по-потресаващи данни – между 100 и 150 училища в страната престават да функционират всяка година заради демографската криза.
Зад сухата статистика се крие социална картина. Около 15% от децата у нас не завършват средно образование. Повечето от тях са в малките населени места и в регионите, където най-често закриват учебни заведения. Така се завърта и порочният кръг, който оставя все повече ученици извън класните стаи или принуждава други да пътуват с километри по третокласни и четвъртокласни републикански пътища само за да посещават училище. Всичко това неминуемо рефлектира върху качеството на образованието и респективно – върху цялостната социална обстановка в страната. Неслучайно председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова по време на посещението си у нас: „Инвестирайте в образование!“
Демографската криза в държавата е факт. Но тя не трябва да е оправдание за проблемите в образователната ни система. Напротив, трябва да мотивира политическия ни елит за по-сериозни реформи.

Станете почитател на Класа