Докога и доколко оставката на Симеонов ще закрепи правителството? Протестите – докъде?

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов и падащите цени на петрола свалят леко напрежението около правителството, но не съвсем.

Властта съобщава в новините успокоителни числа колко души са протестирали вчера и днес, но това едва ли ще успокои обстановката.

 

 

Щом протестиращи се появят на улицата, към тях се присъединяват всякакви недоволни, а някои се опитват да яхнат протестите. Това не отменя факта, че недоволството надделява над доверието към правителството. Снимка: от екрана на бТВ

 

Недоволството излезе на улицата, въпреки твърденията на Борисов, че никога държавата не е била в по-добра кондиция.

Управляващите

подцениха дребния собственик на кола

на възраст над 10-15 години, каквито са 90% от българските шофьори. И надцениха търпението на получаващия заплата до 700 лева и пенсия до 350 лв., каквито са също 90% от българите.

И преди 2 месеца имаше опит за протест пред парламента, с много очаквания, слухове, предупреждения, че ще свалят Борисов. Пък излязоха една шепа хора. Сега излязоха повече, чува се, че щяло да има окупация на парламента. Това е „лоша“ окупация. През 2013 лятото имаше добра „окупация”, от правилните протестиращи, които в края на краищата върнаха Борисов на власт.

Но и сега протестите работят за него. На Борисов са му изгодни предсрочни избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Ще загуби не от протести сега, а ако изкара още година или пълен мандат. Да се изтърколи една зима с по-високи цени на отопление, на горива, на всичко (инфлацията надхвърля годишния растеж на икономиката), означава доверието към Борисов да падне още. До есента догодина ще загуби още от подкрепата си, колкото и да изглежда твърда. А той вероятно се цели в предсрочни парламентарни избори есента догодина, заедно с местните. Защото местните общини на ГЕРБ ще помогнат и за парламента.

 

 

Предсрочните избори са неизбежни още по-рано

Борисов сам ще ги предпочете, каквото и да говори сега. И не е сигурно, че след това той ще направи четвърти кабинет (който също ще е временен, ако се състои).

Борисов вече е изчерпан, повтаря непрекъснато едни и същи демагогии за предишните, за стабилност и т. н. Реакциите му на протестите са безпомощни. Да не се превърнем в гробище за стари дизели, каза Борисов в отговор на недоволството от по-високия данък за старите коли. Уви, в България вече отдавна сме се превърнали в такова гробище, не само за дизели, и за бензинови коли. Демагогия е да плашиш хората със стари коли.

Защото със заплата 600-700 лв. нова кола не можеш да си купиш, и да плащаш отопление, и храна, и дрехи, и деца да гледаш. Или с пенсия 350 лв. С такива заплати и пенсии, заслужава да се подчертае, са 80% от българите. Това не са голословни приказки. Потвърди го и една справка на министъра на финансите в отговор на питане в парламента неотдавна (виж тук).

Та каквито и данъци да слагат на старите коли, такива ще карат в България. И данъкът няма да ги спре, само ще подстриже още веднъж до кожа българина. Вероятно това е и целта – да напълни бюджета на правителството, а не да спре старите коли.

Развихрят се теории на конспирациите кой седи зад протестите. Някои се чудят защо и как така избухнаха без особен повод.
Без особен ли? Въпросът не е толкова в бензина, който е бил и по-скъп, нито в данъка за стар автомобил и по-високата застраховка. Въпросът е, че

търпението все някога свършва

 

и някой излиза на улицата. Все някога им писва да ги правят на глупаци, че такива били цените на петрола, покритията за щети и старите коли замърсявали.

Каквито и сладки приказки да приказва Борисов, че икономиката е стабилна и върви нагоре, че в България средната заплата е 1000 лева и до края на мандата му ще стане 1500 лева, реалността е друга. Четири пети от българите са с доходи под 500 евро на месец, а повече от половината са и под 250 евро на месец (виж тук).

А цените на повечето неща от първа необходимост са като в Европа, където средните заплати са от 5 до 10 пъти по-високи. Затова и се опразва България. И онези, които остават тук, не могат да търпят повече някой постоянно да измисля как да ги дои и стриже с лобистки закони, при тези ниски доходи.

Който се чуди на протестите, явно е с по-високи доходи и затова не ги разбира. И управляващите се самозабравиха и живеят в заблуда. И затова протестите ги ги приписват на Радев, на БСП, дори ръката на Путин се привижда на някои.

Самозапалванията и протестите през зимата на 2013 г. също не ги разбраха и ги приписваха на тъмни сили. И тогава медиите бяха запушени и лееха успокоителни новини как България е финансов отличник като Германия, колко сме стабилни и става все по-добре, а хората изнемогваха от остеритета. Може ли да се самозапалват хора,

 

управлявани от „тъмни сили”?

Сега и във Франция се оказа, че има протести срещу високите цени на горивата. Сигурно някакви „тъмни сили” клатят Макрон…
И „безотговорни” протестиращи там блокират шосета, жена блъсната от кола и загинала. Какво ли щеше да реве властта у нас, ако такова нещо се беше случило у нас…

Щом у нас избухнат протести, винаги има хора, които се опитват да ги яхнат или поне да се присъединят. И дават повод за обвинения кой седи отзад и т. н. Това не променя факта, че недоволството е излязло на улицата.

Можем да очакваме типичната демагогия на Борисов в следващите предизборни месеци. Щом подаде оставка и сложат служебен кабинет, ще се наслушаме от изявления как президентът Радев управлява и вече няма стабилност.

Впрочем Борисов тия дни се опита по оригинален начин да уязви президента. Каза – когато управляваше партията на президента Радев преди 1990 г., за кола се чакаше ред по 12 години.
Някои уточнения – това е партията и на самия Борисов. Той е станал член на БКП седем години преди Радев и за разлика от него е отказал да се деполитизира и да си прекрати членството в БКП/БСП 1990 г. Напуснал е демонстративно МВР заради деполитизицията. Това го признава сам в интервю във в. „Труд” като бодигард на Живков, изповядващ се пред „баничарката” Велева.

Станете почитател на Класа