Слугинажът на управниците ни доведе дотам, да клечим пред Ердоган да ни пусне газ!

В България бюджетът са приема по един удивителен начин.

Правителството го внесе в последния възможен ден и го претупа за 4 дни.

Той се хвърли в последния момент. Не е нормално да стоим до малките часове, докато другите народи си приемат бюджетите спокойно.

 

 

Това каза депутатът от БСП Румен Гечев в ефира на БТВ.

В предаването „Тази сутрин“ Гечев критикува управляващите, че не са обвързали бюджет 2019 с икономическия растеж.

„Тази година те до края на септември не бяха изпълнили бюджета за 2018 г. за капиталови разходи с близо 70%. Тоест те са лишили българската икономика от капиталови средства, които те са заложили в техния бюджет. И сега правят същото през 2019 г., което е абсолютно неприемливо, тъй като за да бъде бюджетната политика обвързана с икономиката, тя трябва да отговаря на изискванията на т. нар. „фискална политика“, тоест да стимулира растежа. Нещо, което не виждаме в този бюджет“, поясни Гечев.

„В България бюджетът се приема в последните години по един удивителен начин. Унгария си приеха бюджета в средата на годината. В Унгария, Чехия, Полша, както казваме, хората имат по три месеца обсъждане на бюджета. Тука правителството хвърли бюджета в последния възможен ден, съгласно закона, в последния срок и за 3 – 4 дни претупа в комисиите без никакви обсъждания, без взимането на мнението на професионалисти и на различни организации. И най-страшното е, че освен че се претупва бюджета и се хвърля в последния момент, както всички други закони, качеството на нашето законодателство е трагично в резултат на тези процедури, така и по отношение на среднощните заседания“, каза депутатът от БСП Румен Гечев.

„Шокираща практика е да се предлагат промени в ДОО накрая. Този бюджет не гарантира икономическо развитие на България и прилича на безпилотно летене. В него не се стимулира растежа на икономиката“, подчерта той.

Гечев не спести критики и към проекта „Белене“. „Може да се окажем в ситуация нашият премиер да изпрати поздравителна телеграма за новата атомна централа на Турция.

Слугинажът на българските управници доведе до това да клечим пред турското правителство, за да ни пусне газ. Противно на интересите на българския народ губим милиарди. Защо само българската държава да не може да участва в ядрен проект? Всички други си защитават икономическите интереси, за разлика от нас“.

„Цената на българския слугинаж на нашите управници е изключително голяма. Проектът „Белене“ е заложен от 80-те години, вече сме 2018 г. Другите страни и народи си откриват други реактори. Г-н Борисов обикаля други страни и реже ленти на други големи обекти в Турция. А нашия обект той веднъж го нарича „прекрасен енергиен обект“, след това го нарича „гьол в Белене“. Сега май ще се окажем в ситуация, в която българският премиер ще изпрати телеграма на новата турска ядрена централа от „гьола в Белене“ или ще поздрави г-жа Меркел за вторите две тръби от Русия към Германия за газопровод, докато беше убит „Южен поток“. Вместо с „Южен поток“ ние да подаваме газ към Турция, ние да взимаме транзитните такси и да имаме стратегическо предимство, слугинажът на българските управници доведе до това, че ние сега ще клечим на тръбата да чакаме газта през Турция“, коментира депутатът темата за големите енергийни проекти и какво ще се случи с „Турски поток“.

Според него това, че не сме изпълнили изискванията на Европа, е оправдание на управляващите. Той посочи, че причината е, че Вашингтон си има стратегически интереси през Брюксел и че са „натискали“ българското правителство като най-слабо звено в Източна Европа. Депутатът каза, че Международната атомна агенция е тази, която може да даде лиценз за строителство на АЕЦ „Белене“, а не Еврокомисията.

 

Станете почитател на Класа