Лъжи и правна неграмотност от Цецка Цачева за апартамента

Куп лъжи изрече правосъдният министър Цецка Цачева пред бТВ в опит да оправдае скандалната имотна сделка, която е направила. Първо тя заяви, че харесала изкоп и така купила жилище от 198,7 кв. м в супер луксозна нова кооперация на „Артекс“ и гараж 20,2 кв.м в престижния столичен квартал „Изток“ за 285 704 лв. на 27 юли 2018 г. Всъщност, по онова време сградата вече е готова.

 

 

Второ, излъга, че е платила капаро „на зелено” и тепърва щяла да плаща след Акт 16. Според „Артекс“ всичко се прибира далеч по-рано: според документа, който сайтът „Биволъ“ цитира, принципът на включване в сграда „ДИАМАНТ“ 2 е следният:

1/ 10% – капаро – при подписване на Опционен договор и ангажиране на избрания имот;

2/ 25% – при подписване на Предварителен договор ;

3/ 65% – при изповядване на нотариалната сделка – след Акт 14 (завършен груб строеж) – мин. една година след разрешение за строеж и започване на строителството на обекта”.

 

https://gdb.rferl.org/07E585DF-5379-4385-82B8-8E8ADEE77586_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s.jpg

 

Лъжа са и твърденията й за цената от 670 евро на квадрат, „която не е ниска, понеже е 4-цифрена” по думите на Цачева. В имотния регистър е видно, че цените на апартаментите в блока й са от два до три ПЪТИ по-високи – вижте факсимилето, което публикуваме!

 

http://e-vestnik.bg/imgs/portreti_politici_bg/Zezka_Zacheva_apartamenta.jpg

 

Даже най-евтино продаденият – идентичен на нейния апартамент е с 65 000 лв. по-скъп, отколкото на Цецка – показахме документа от имотния регистър вчера. И тук е моментът да напомним, че ГЕРБ неотдавна прие Закон за защита на личните данни, в който забрани на журналистите да публикуват информация от …публичния имотен регистър. Министърът на правосъдието е ресорен по този закон. Сега нали разбирате защо!

Със сигурност е вярно само едно в признанието на Цецка пред бТВ: „фирмата ми направи отстъпка”. Така тя сама се уличава в нарушение, което може да се тълкува като подкуп в нейното качество на длъжностно лице, при това министър.

Цачева излъга, че работата й няма нищо общо с дейността на „Артекс“. Има, защото на министерството на Цецка е подчинена Агенцията по вписванията. А тя е извършила нарушение по смисъла на закона при предшестващите сделки на същата строителна фирма с Цветанов 15 дни по-рано.

Напомняме, че става дума за прехвърлянето в един ден на апартамент от строителите Мирянови на „Артекс“, от нея на лидера на ПГ на ГЕРБ на апартамент и в същия ден прехвърлянето на негови 2 апартамента на „Артекс“, която отново на тази дата пък ги прехвърля на бившия ай ти специалист на ГЕРБ и участник в изборния щаб.

Бившият правосъден заместник-министър Валери Тарандов коментира: „Дали има престъпление на съдия по вписванията и на нотариус? Проблемът е, че няма как да има извършена и вписана сделка за две прехвърляния в един ден, най-малкото защото още не са излезли предходните вписвания и няма вписан титул за собственост. Престъплението е мултифазно, с много съучастници. По същество би могло да се говори буквално за организирана престъпна група и Агенцията по вписванията също е в кюпа”.

 

0a

 

Една от лъжите на Цачева обаче издаде правна неграмотност и още веднъж затвърди впечатлението, че е срам тя да бъде министър на …правосъдието, и че няма как да има диплома от Юридическия факултет на СУ, защото изказаното от нея „последващо дописване на нотариален акт”, за което говори по казуса, е пълен абсурд.

Бившият заместник министър на правосъдието Валери Тарандов коментира: „Ако някой ви каже, че може с нотариален акт на „фаза дупка“ да прехвърлите собствеността не върху право на строеж, а върху обособен имот – апартамент, да знаете че нещо не е наред (безплатна консултация)”.

Накрая, трябва да се знае, че Наказателният кодекс преследва подобни сделки по своя чл. 220, а изповядването им на занижени цени е в обсега на чл.25, ал.9 от Закона за нотариата.

 

НАП мълчи защо не ревизира „Артекс“ и неговите ВИП клиенти от властта

„19 минути“ отправи питане лично към Галя Димитрова – изпълнителен директор на Националната агенция по приходите, чиято заплата бе повишена от правителството до премиерската, за да бъде по-зорка от всякога. Попитахме я започнали ли са ревизии по документите, изнесени в медиите през последните дни, от които ясно личат нарушения на няколко закона във връзка с имотните сделки на ВИП клиенти на строителната компания „Артекс инженеринг“ от властта. Става въпрос за укрити данъци в размер на стотици хиляди лева. И това личи черно на бяло от наличните в официалните регистри документи. Отговор не получихме. Дано мълчанието е знак за съгласие.

В същото време в прословутата си акция „Хоро“ НАП успя да разкрие грандиозната измама на няколко баби в селско читалище, събрали по 1,50 лв. за хореографа на народния си ансамбъл, който не им бил издал касова бележка.

Станете почитател на Класа