По каква административна процедура премиер може да спре строителството на сграда?

Премиерът Бойко Борисов по настояване на кмета Йорданка Фандъкова е разпоредил на ДНСК да спре строителството на сградата “Златен век” в Лозенец. В недоумение сме по каква административна процедура премиер може да изиска подобно действие, но е факт, че докато не се изясни законна или не е сградата, активни строителни дейности не трябва да има! Всичко това ни кара да зададем важни въпроси:

 

 

Защо проверките и спирането се случват едва сега, при 17 завършени етажа, и след избухването на #Апартаментгейт? 


Защо ДНСК е “пропуснал” нередностите, констатирани едва след седмата проверка? 


Защо премиерът, по чието време е издадено разрешителното за 34 етажна сграда, само 2 дни преди да влезе в сила нов ОУП, позволяващ строителство до 8 етажа, сега се вживява в ролята на “спасител”, вместо да понесе отговорност?


Защо кметът Фандъкова, пък се вживява в ролята на голям защитник на градската среда и се обявява против строежа на високи сгради, но цялата ѝ партия гласува разрешение за строителство на 210м небостъргач до Парадайз център?


Защо гл. арх Здравко Здравков можа, дори със спорни средства, да откаже издаване на разрешение за строителство на небостъргач в кв. Стрелбище, но в Лозенец, изведнъж е с вързани ръце и мрънкащ пред камерите?

 

Уважаеми управляващи, кашата, която забъркахте в нашия град отдавна не се търпи. В кашата невинни няма! Позволихте презастрояване във всички квартали и унищожаване на градската среда и комфорт на живеене. Високите сгради не са нещо лошо, но се превръщат в кошмар, когато са планирани на неподходящи места. “Златен век” ще ни излезе през носа не само заради увеличения трафик, но и защото с обществени пари Общината иска да реализира кръстовища на две нива и друга инфраструктура, обслужваща само инвеститорите, но не и хората и градския транспорт.

 

Скандалът показва, че наистина се намираме в златен век, но не на просвета, култура и развитие, а на корупция и институционална разсипия. Настояваме за незабавни оставки на директора на ДНСК – Иван Несторов и на зам.-министъра на регионално развитие Валентин Йовев. А по примера на днешните изказвания, ще сме благодарни и ако кметът Фандъкова и назначената от нея клика ръководители на Столична община излязат в дълга, дълга отпуска!

 

                                                                                                                                                                  Спаси София

Станете почитател на Класа