Инвестицията на Фолксваген: Турция или все пак България?

Турция или все пак България? Още няма окончателно решение за новия завод на Фолксваген. Изборът обаче няма да е политическо решение, казва премиерът на Долна Саксония и член на Надзорния съвет на компанията Щефан Вайл.

 

 

 

Фолксваген продължава да търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа. "Няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви пред агенция ДПА премиерът на Долна Саксония и член на Надзорния съвет на автомобилния концерн Щефан Вайл.

Неотдавна се появиха информации, че Турция е била предпочетена и ще грабне тази инвестиция. От компанията обаче опровергаха информацията. В тази връзка се чуха и критики, че изборът на Турция е в ясно противоречие със ситуацията с правата на човека в тази страна. Агенция ДПА припомня още, че в надпреварата за новия завод на Фолксваген участва още и България.  

"Решението няма да е политическо"

"Независимо какво решение ще бъде взето, то ще бъде икономическо, а не политическо послание", е заявил Вайл пред ДПА. Според него решение се очаква на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет. Тоест, въпросът може да се проточи до есента. 

 

VW-Zentrale Wolfsburg (picture-alliance/dpa/P. Lux)

 

Министър-председателят на Долна Саксония определя като погрешно впечатлението, че като изнася част от дейността си в страни с по-ниски разходи за работна сила, компанията не допринасяла за утвърждаването на Германия като център за производство. По думите му се е наложила следната концепция: по-комплексните и сложни дейности да бъдат извършвани в Германия, а някои други производства да се изнасят в страни с по-ниски разходи. "Все пак искаме да разширяваме пазарите си, включително като изнасяме производстlото си по-близо до тях", казва още Вайл.

По-висок оборот и печалба

Наскоро Фолксваген съобщи, че е е постигнал добри резултати през първата половина на 2019 година - въпреки скандала "Дизелгейт" и кризата в автомобилния бранш: между април и юни оборотът е нараснал с почти 7 процента - въпреки че са били доставени по-малко автомобили, а печалбата на компанията се е увеличила значително - с близо една четвърт.

 

 

 

Станете почитател на Класа