Приятелството си е приятелство, Ф-16 са с пари. Предварително

Скъпата българска „стабилност“. Американците изглежда предвиждат смяна на статуквото

 

 

Американците, чиито войници са на бивак в България, ни поздравиха, че им купуваме самолетите F16. Искат ни обаче да им ги платим предварително двата милиарда и половина.

Подобна практика е много рядка в търговските и най-вече в „приятелските отношения“ между държавите. Нали си имаме Соломон Паси и Атлантически клуб? Иво Инджев, Елена Поптодорова и Александър Йорданов? „Америка за България“ подготвя десетки български студенти да заминат за САЩ.

 

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2015/11/12243307_651901754913025_1965539016031477015_n.jpg

 

Защо се отнасят по този не съвсем етичен начин „приятелите“ ни отвъд океана? Да не би да нямат доверие в нашата дума, подпис и държава? Тази американска позиция може да има катастрофални последствия за България, защото всички други доставчици могат да последват примера на САЩ и да изискват плащане преди да доставят съоръжения за атомни централи, локомотиви или кораби.

Представете си ресторант с меню пред вратата. Вие си избирате ястията, но за ваша изненада, трябва да платите преди да сте се наяли. Собственика на ресторанта предвижда, че много е възможно да хвърлите топа преди десерта? Не е ли унизително? Няма ли да се обидите?

По мнение на българските журналисти, ГЕРБ се радва на безоблачно управление вече 10 години. „Стабилността“ на Бойко Борисов и неговото близко обкръжение са видими по растежа на небостъргачи в София. Във Вашингтон слепи ли са? Странна работа. Американците изглежда предвиждат смяна на статуквото. А българите?

Божидар Чеков

Станете почитател на Класа