Няма хапче за здравната реформа

За четири спешни промени в системата на здравеопазването настоя вчера председателят на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев (стр. 4). Според синдикалния лидер възможно най-бързо трябва да се принудят всички да плащат здравни осигуровки, лекарите да се концентрират в болниците, вместо да работят по трима-четирима в малките лечебници, парите от здравната каса да се изразходват единствено за лекарства и услуги и информационната система да стане достъпна за пациентите.
Предложенията са разумни. Но не е реално да се очаква от всяка нова власт с магическа пръчка да направи радикални реформи за нула време. Здравната ни система не се нуждае от „първа помощ“, а от методична, дълготрайна, упорита работа. Както няма магическо хапче за тежко болния пациент, така няма и магическа мярка, с която отведнъж ще приключи здравната реформа с успех. Разбира се, това не значи, че новата власт не трябва да се вслушва в предложенията на синдикатите или на пациентските организации.
Рецептата за излизане от ситуацията е всички идеи, които се предлагат, да се превърнат в стройна система от действия в името на хората. Само тогава касата ще покрива значима част от цената на лекарствата, а тежко болните българи няма да страдат заради липсата на медикаменти.

Станете почитател на Класа