И в икономиите трябва да има мярка

„Ако не си Обама или политик от голяма държава, ще летиш с чартър“ - това препоръча на новото правителство спряганият за бъдещ финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков.
Според него предвидените за два нови правителствени самолета 88,4 млн. долара били необосновани разходи. С още малко икономии можем да спестим до 2 млрд. лв., твърди експертът. Така той побърза да качи бъдещите управляващи на комерсиалните авиолинии, като заяви, че не всички държави имали правителствена авиация. Трябва да помислим и за кризата, която ще се задълбочава поне още няколко месеца, и трябва да направим всичко възможно за свиване на бюджета, аргументира се Дянков.
Авиоспециалисти обаче припомнят, че обновяването на самолетния парк на България се забави с години. Правителственият Ту154 е в добро състояние, но е неикономичен по отношение на горивото, припомнят експертите. Те предупреждават, че ако страната ни върне новите „Еърбъс“, ще претърпим финансови загуби заради договорената вече кредитна линия.
Тепърва ще видим какви разходи ще съкращава бъдещото правителство. Няма съмнение, че в условията на криза икономиите са неизбежни. Въпросът е те да са обосновани, а не прибързани и популистки. Защото във втория случай няма да има реален икономически ефект, а неустойките и загубите ще са гарантирани.

Станете почитател на Класа