МСП за България вероятно ще отпадне, въвежда се общоевропейски механизъм

Европейският Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) може да бъде отменен за България, ако ЕС и ЕП одобрят това предложение на ЕК. Това се разбира от оповестените днес последни доклади за България и Румъния по МСП.

 

 

 

Този механизъм беше част от договорите за еврочленството на двете страни. С негова помощ трябваше да се наблюдава върховенството на закона и да се упражнява натиск върху правителствата в София и Букурещ, за да подобряват съдебната си система. Европейската комисия, която може да премахне МСП за двете държави, след като вземе становището на Европейския съвет (тоест – на лидерите на държавите-членки) и на Европарламента, вече на няколко пъти обяви, че ще го свали до края на мандата си. Това се планира включително с оглед на новия механизъм за проверка на върховенството на закона, който ще бъде въведен за всички страни-членки.

В съобщението за печата на Европейската комисия се казва: Европейската комисия прие днес последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Днешният доклад разглежда напредъка, постигнат през последната година за изпълнение на 17-те препоръки на Европейската комисия в доклада от януари 2017 година. В положителен смисъл се отбелязва, че България е работила последователно за изпълнението на тези препоръки. Комисията счита, че напредъкът, постигнат от България в рамките на МСП, е достатъчен за осъществяване на ангажиментите, поети към момента на присъединяването към ЕС. България трябва да продължи да работи последователно върху превръщането на тези ангажименти в конкретно законодателство и неговото прилагане в практиката. България трябва да наблюдава трайното прилагане на
реформата чрез един новосъздаден съвет за последващ мониторинг. Това ще бъде в основата на бъдещия диалог с Комисията в рамките на цялостния механизъм за върховенство на закона. Както последващият мониторинг, така и механизмът за целия ЕС трябва да подкрепят устойчивостта и необратимостта на реформите след прекратяване на МСП за България. Преди да вземе окончателно решение, Комисията ще се съобрази с позицията на Европейския съвет и на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСП и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС-равнище".
След последния доклад от ноември 2018 г., Еврокомисията наблюдава в България консолидация на институционалната рамка, създадена през предходните години. За да се постигнат дългосрочни резултати, се изисква решителност и последващи действия, включително и създаването на Съвет за последващ мониторинг начело със заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и представител на Висшия съдебен съвет.

В допълнение към ангажимента за провеждане на реформи във връзка с борбата срещу корупцията, Еврокомисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да се въведат процедури за отговорността на главния прокурор и защита на независимостта на съдебната система в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията също така отбелязва ангажимента на българските власти да приемат законодателство, което гарантира автоматичното отстраняване на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и задължителното оповестяване на членство в професионални асоциации.

Станете почитател на Класа