За липсата на единна информационна система?

От липса на прозрачност по отношение на имотните регистри се оплака вчера шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. В прав текст той каза, че заради непълна информация и заради факта, че службите по вписванията не са включени в единна мрежа, институцията му няма пълен достъп до притежанията на политиците. А по закон неговата институция задължително трябва да извършва такъв контрол(стр. 4).
Липсата на единни информационни системи е проблем не само за Сметната палата, но и изобщо за контролните органи в държавата.
От липсата на единна система между НАП и митниците се оплака и бъдещият финансов министър Симеон Дянков. Той изчисли, че от това държавата губи около 800 млн. лв. годишно.
Липсата на единна информационна система тормози и здравеопазването. Ако тя съществуваше, търговете за лекарства щяха да бъдат прозрачни и нямаше да има съмнения за корупция в тази сфера. Списъкът за пропуснатите ползи от липса на единна информационна система може да бъде продължен.
Въпросът, който възниква, е защо управляващите досега не го направиха, при положение че се хвърлиха милиони в създаването на такива системи?
Очевидно е, че никоя власт не обича да бъде контролирана. Но също така очевидно е, че Европа няма да се примири с управление, което е хем непрозрачно, хем корумпирано.

Станете почитател на Класа