Изгубени в превода

Неделя.Единственият превод, на който ви съветвам да имате доверие, е банковият. Пак нещо може да се изгуби в него заради такси и удръжки, но въпреки това разбирате какво ви казват. В повечето случаи е кратко съобщително изречение колко пари чините. "Чини" е остаряла форма на струвам. Пример: гледам ви ко чините. Значение: разбирам стойността на реализираните ви проекти.

Не знам колко струва Мис България. При всички положения на мен ми е скъпа. Родолюбец съм си аз. Да не говорим, че естетическите подобрения вдигат цената на всяка площ. И аз съм правил санировка на балкон, какво си мислите. Нужен ли е пак превод? „Мис“ е чужда форма на „госпожица“. Едва второ значение е „пропуск“, „липса“.

Понеделник.Бойко пристига в САЩ. Сащисани сме от мащаба на посрещането. Пак чужда форма на „липса“. Открихме Америка. Лентичка защо нямаше? Пропуск! Прав е Каракачанов да е с дънки. Дънкин донът - любимото на американците. Тестена бухта с дупка. Отплеснах се, но теглото ни е голямо и не е повод за шеги. „Тегло“ е остаряла форма на грижа.

Не знам защо му е на Борисов преводач. И той, като Живков, чудесно сам си ни превежда от един хълм на друг. Но има друг преводач на тоя хълм, седи зад Тръмп и превежда смешките. Ако нещо се обърка с визите или друга от шегите – знаете кой е отговорен. Виза, апропо, е и разплащателна форма, нали знаете. Като Мастъркард. Fox News пишат, че Бойко бил премиер на Белгия. Не го броим за фалшива новина, да не подразним домакините. А и кому е нужна географията при наличието на самолети Ф-не-знам-си-колко.

Вторник.В суматохата от презокеанското парти пропуснах да се разсмея на идеята на политическо парти ГЕРБ и големия белгийски патриот Валери Симеонов за ограничаване на платформите за апартаменти под наем. Не разбирам. Да не би Цветанов да си е пуснал имота в Airbnb? Пак се излагаме пред чужденците, ама и аз на мястото на ГЕРБ щях да съм кисел, че тече някакъв финансов трансфер, а нямам дял от него.

Чувам, че превели „Под игото“ на разбираем език. Много остарели форми и турцизми имало. Ахмаци! Тоест: ах, маци, колко сте напредничави само! Евала, както викат съвременните младежите! Оценявам труда ви, но щом не сте пипнали заглавието, язък ви за езика, ексик ви на лексиката. Вие утре и Доган ще решите да опростите бе!

Сряда.Ламбо ни напусна, но този свят продължава да е сцена, да не говорим за този фейсбук. Вече не пропускаме тъжен повод, по който да не намерим време да кажем две-три добри думи за себе си. Снимка на фона на звезда не значи, че познаваш Космоса. Значи само, че е малко тъмно наоколо. Иначе се замислих, как когато изхабиш от употреба определенията „голям“ и „велик“ за кого ли не, после не ти остава как да опишеш истински хора като Мастера.

Чувам, че банкова служителка превеждала на виртуален любовник пари на вложители. Над милион му дала заради страхотните му очи. Еми така де: сиренето си е сирене, но приятелството е с пари. „Сирене“ ли казах? Исках да напиша „инкасиране“.

Четвъртък.Мъничко, зеленичко, и премиера от пътя отбива. С удобен въпрос. Що е то? Точно така: Беновска. Снимала се на моравата пред Белия дом. В зелено. Брех, че метафора! Или е викате – не, просто особености на белгийския бит и душевност. Еми за да не се объркват такива като мен, трябваше и червено да има някъде, да пресъздадем по-пълно трикольора.

Но родната журналистика не люби вече червеното, тя е в цикъл на непрестанна овулация пред властта. Извинявам се, че сложих думата „мъничко“ заради гатанката. Правилната е „голямо, велико“, когато говорим за подобни постижения.

Даже Тръмп бил забелязал родната зеленина. Каква е тази, попитал Борисов. По отношение на медийния храсталак двамата се разбират и без преводачи.

Петък.Нещо се случва в другата Белгия, не родната ни. Пак има някакъв проблем с Истанбулската конвенция. И тя ни е като миските, уж много работена, пък все някой й се назландисва да я приеме. В случая Радан се е въздържал, а за прогресивнита общесетвеност въздържанието никога не е било добродетел.

Ще го бият демократите, щом се прибере у дома, да преосмисли отношението си към домашното насилие. Не приема градската десница такова брюк-селско поведение. Един евродепутат имат – и него искат да го разцепят.

И другата виртуална връзка също завършва драматично. Хванаха любимия на касиерката. Zdr ko pr. Поне е имало момент, в който е получил милион доказателства, че е бил обичан. Но ще се прави, че не разбира; такива са мъжете.

Събота.Не се поинтересувах какво стана с "Жена на годината". Кой спечели, освен Беновска? Има ли някакви драми по избора? Така си и знаех - все ви е тая. Иначе за усти и носове на дами по конкурси до един имате мнение.

Аз все пак бих отличил касиерката Невена. Жена на годината в категория "Вкус". Видях й изгората. Из гора е, верно. Обаче иска да ходи с милионер момичето и го е направила, каквото и да й струва. Или по-скоро на клиентите й.

Жребият за европейското също е за милиони. Ние едвам се влачим в квалификациите, а в групите вече ни посрещат Франция, Германия и Португалия. Какъв стимул само! Липсваме ли ви, приятели? И ние си липсваме понякога. Къде е д-р Мермерски да ни преведе? Уи - Мис Евро 2020. И това ако не е успех!

Станете почитател на Класа