Хладен финансов душ през юни

Излишъкът по консолидираната фискална програма към първото полугодие на тази година е 173 млн. лв., съобщи вчера министърът на финансите Пламен Орешарски. Това означава, че само за юни месец дефицитът е над 380 млн. лв.
Колко е при това положение дефицитът по републиканския бюджет? Финансовият министър не може да си спомни какви са юнските данни за баланса по републиканския бюджет. Изчисленията обаче показват, че през първите пет месеца на тази година съотношението между излишъка по консолидирания и по републиканския бюджет варира между два и пет пъти разлика в полза на първия. Това означава, че дефицитът за месец юни варира между 350 и 850 млн. лв.
Тези цифри са доста стряскащи, като се има предвид, че сме едва средата на годината. Ако през второто полугодие дупката в бюджета расте със същите темпове, не е изключено до края на годината вместо балансиран бюджет да инкасираме дефицит между 700 млн. и 1,7 млрд. лв., признават от МФ.
Пак по данни на финансовото ведомство брутният вътрешен продукт за тази година ще е 66,748 млн. лв., а не 73,485 млрд. лв., както бе заложено. Това означава, че дупката в сметките на хазната може да е между 1% и 2,5% от БВП. Подобно нещо не се е случвало след кризата през 1996-1997 г. и въвеждането на валутния борд. Разликата е, че тогава кризата беше национална, а сега е световна. А приликата - че и преди, и сега проблемите могат да бъдат решени главно с жестоко орязване на разходите. Накратко – пак започваме яко да затягаме коланите.

Станете почитател на Класа