Равносметка на 2019 г. от Димитър Ганев

2019 г. е към края си и е време за равносметка. Затова се обръщаме към някои от най-интересните лица от обществения и културния живот, експерти и анализатори, които да дадат своя поглед върху отминаващата година.

Димитър Ганев е политолог, един от основателите на социологическа агенция "Тренд", която работи активно по изборите за Европейски парламент и за местна власт.

 

С коя дума бихте описали годината и защо?

Скандали и избори. Скандалите надали някой може да ги преброи, но перлата в короната е "Апартаментгейт". Този скандал доведе до наистина значими политически последствия, които ще имат ефект и в следващите месеци и години. Имам предвид най-вече оставката на Цветанов и процесите, които започнаха след това в ГЕРБ и тепърва ще се развиват.

Кое е най-важното събитие, белязало 2019 г.?

Има години, в които може да се посочи едно събитие. Такава беше предишната, в която съвсем ясно се открояваше българското председателство на Съвета на ЕС. 2019 г. имаше няколко събития, които й дадоха лице в България – имотният скандал, посещението на папата, европейските и местните избори, африканската чума, изборът на главен прокурор, посещението на Борисов в Белия дом. В международен план – доставката на руската С-400 в натовска Турция, операцията на Ердоган в северна Сирия, френското вето върху присъединяването на Македония и Албания в ЕС, сблъсъците във Венецуела.

А кое събитие, което смятате за важно, е минало извън радара на медийното внимание?

Както аз, така и всички научаваме за събитията от медиите. Знаете, че казват, че ако нещо го няма в медиите, то не се случило. Има нещо вярно в това.

Кои очаквания за 2019 г. не се оправдаха?

В края на 2018 мислех, че през 2019 г. ще ни залее нова икономическа криза. Или по-точно големи европейски икономики ще изпаднат официално в рецесия. Не се случи поне на документи. За съжаление това предстои. Остава само да се надяваме мащабът да не е такъв, какъвто беше през 2009 г.

Кой беше най-големият абсурд за последните 12 месеца?

Искреният страх, че българската държава ще отнема деца от семействата им.

Коя книга ви направи най-голямо впечатление тази година и защо?

Тази година препрочетох "Строителите на съвременна България" на Симеон Радев. Бях я чел последно в края на гимназията. Споменавам именно нея, защото България 130 години по-късно ми изглеждаше поразително сходна. И за добро и за лошо.

Кой филм ви хареса най-много тази година и защо?

Тъй като това е интервю пред медия, все пак ще кажа "Решаващият глас" – мини сериал за възходът на Роджър Ейлс – създателят на Фокс Нюз, изигран блестящо от Ръсел Кроу. Ейлс е голяма фигура в медийния бизнес в САЩ. Сериалът дава доста добра и реалистична картина за медиите в САЩ.  Действа отрезвяващо – да се види ясно, че проблемите не са само при нас.

По-добре ли е България на прага на 2020 г. в сравнение с края на 2019 г.?

В политически план - същото. В икономически план - по-добре.

Какво очаквате от 2020 г.?

Избягвам врачуването. Със сигурност ще са ми особено интересни президентските избори в САЩ. Там се очертава много люта битка в огромен залог.

Станете почитател на Класа