Бойкот за наказание в Темида

Висшият съдебен съвет (ВСС) бойкотира вчера избора на Жаклин Комитова за втори мандат като зам.-председател на Софийския градски съд. Тя ръководи търговското му отделение през последните 5 години и беше единствен кандидат за поста, но въпреки това получи подкрепата на само шест от членовете на съвета, четирима гласуваха против, а 13 - въздържал се.
В случая нейното непреизбиране не е оценка за работата й, а своеобразно наказание. Резултатът от гласуването е следствие на факта, че Комитова беше сред кандидатите за председател на СГС, чийто избор се състоя на 1 юли и на който тя се яви с отлична оценка в атестацията си. И със собствено мнение, че в системата, в която работи, има корупция, има натиск, а магистратите пристъпвали в съда „с примка на шията“.
Очевидно е, че за 20-ина дни оценката за работата й едва ли се е променила, но отношението към нея – да.
Май със собственото си мнение Комитова е нарушила някаква оферта – магистрати да не говорят за корумпираните си колеги.
Вчерашното гласуване има и друг ефект. След него едва ли друг уважаван юрист ще си позволи да говори като Комитова. Освен ако не е решил да надене примка на шията на кариерата си. Подобно поведение говори само за едно – че в Темида има нужда от презареждане. И от прочистване.

Станете почитател на Класа