Сравненията са неизбежни

Откакто криворазбраната либерализация толерантно нахлу у нас, вече никой не смее да перне по врата двойкаджиите и преписвачите, затова вече се преписва на воля – с правописните грешки барабар.

Седмицата бе разтърсена от три фундаментални събития – споровете дали може да се подслушва президент или не, дали може да се конфискува чужда колекция, но най-важното бе началото на новото нощно шоу по бТВ.

Разгръщаме „ТРУД“, четем рекламния текст, подписан от Михаил Леонов: „След първия шок от фамилията Цитиридис, става ясно, че и името не е проблем. След като българската публика може да запомни Никос Икономопулос, Никос Вертис и Нико Казандзакис, какъв е проблемът да се запомни и Цитиридис“…

Дотук – добре, само че откъде ни е познато това?

Ами – да речем, от сайта „ФАКТИ.БГ“, където авторката Венелина Маринова ден по-късно също опитва да представи новата звезда: „Cлeд първия шoк oт фaмилиятa Цитиридиc, cтaвa яcнo, чe и имeтo нe e прoблeм, cлeд кaтo бългaрcкaтa публикa мoжe дa зaпoмни Никoc Икoнoмoпулoc, Никoc Вeртиc и Никo Кaзaндзaкиc“…

Връщаме се към „ТРУД“: „Нико ще трябва да се бори с дългата сянка на Слави Трифонов. Сравненията са неизбежни“…

И обратно към сайта: „Нико ще трябва да се бори със сянката на Слави Трифонов. Сравненията са неизбежни“.

Сравненията наистина са неизбежни, особено що се отнася до грамотността на авторите – да наредиш световния автор Никос Казандзакис до шоузвездите е наистина пример на безумна и нагла храброст, а това да не му знаеш името – признак на особено висока обща култура.

Нещо такова демонстрира и правораздавателната ни система, която в прокурорско постановление (цитираме по „24 ЧАСА“) „посочва, че от май насам имало сговор да се вършат престъпления в страната и чужбина „от едно и повече лица“ с цел имотна облага“. Когато на човек нещо не му е ясно, хубаво е да попита – и прокуратурата помоли да є обяснят какво е държавна измяна и какво – нарушение на Конституцията. „ТРУД“ услужливо напомня – „погазване на основни права, например – убийство и правото на живот“…

Малко по-късно стана ясно, че манджата е претоплена, но кой ще ти гледа в бъркоча – вече всички би трябвало сме убедени кой е лидерът на организираната престъпна група в българската армия. Щом го пише във вестника – със сигурност е вярно!

„МОНИТОР“ с помощта на културния министър ни разяснява защо трябва да се конфискува колекцията на хазартния бос Божков – „2700 артефакти на Божков извън закона“! Лично културният министър, г-н Банов го е рекъл – „Колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков не е идентифицирана и регистрирана, но формално нарушение няма“…

Тук малко се объркваме – като няма – що ще се конфискува?

Причината, както винаги, са парите – милиардерът от десет години бил се стискал да плати 81 000, лева, та да регистрира придобивките.

Евтиното, както знаем, винаги излиза скъпо!

Както и антибиотиците – в тия времена, в които не се знае дали си боледуваме от баналния роден омръзнал ни грип или сме прихванали от новоизмисления китайски.

„Мъжете в Пиринско борят грипа с греяна ракия“ – дава ни полезен съвет „МОНИТОР“. Срещу добре приготвеното джезве с греяна и тънко нарязаната сланинка никакъв вирус няма шанс!

Помага и срещу прекаляване с вестници – проверете и се убедете сами! Сравненията с поведението на трезвениците са неизбежни!

Румен Белчев

Станете почитател на Класа