Не прогнозирайте за ERM II и еврозоната, българинът е непредсказуем!

Коя държава от влезлите в Еврозоната може са се похвали, че веднага след споменаване на срока за влизане в Чакалнята, новобогаташите  у нас са обърнали 2 милиарда в евро?

Щом богатите ги е страх да не им изгорят парите, какво ли ще измислят бедните, с малките спестявания за черни дни?!

Като чуя някой, дето гледа живота само от автомобила си, да ме убеждава какво няма да стане и кое ще стане с приемане на еврото, имам чувството, че съм попаднал в общност на хора с психически малформации.

Защото ние сме известни с това, че при нас се случват за пръв път неща, непознати до този момент на света, и в този смисъл-не подлежим на прогнозиране.

Коя държава може да се похвали с 14 банкови фалити за последното десетилетие на миналия век?

Коя държава от влезлите в Еврозоната може са се похвали, че веднага след споменаване на срока за влизане в Чакалнята, новобогаташите  у нас са обърнали 2 милиарда в евро?

В коя друга държава е наблюдавано подобно явление?

И това не е за хвалба,  а за страх.  Щом богатите ги е страх да не им изгорят парите, какво ли ще измислят бедните, с малките спестявания за черни дни?!

Представяте ли си какво ще стане, ако хората започнат да си теглят малките влогове, за да ги изхарчат, преди да са се свили наполовина, и да стане безпредметно да ги държат в банки? Тези пари ще отидат за закупуване на каквото се сетите, дори да не е наложително, само и само да бъдат вложени някъде… Което веднага  ще доведе до скок на цените…

Във всички бивши соц страни се случи… А защо у нас да не се случи? Нещо в манталитета на българина да се е променило? Днешният млад българин не е ли същият тарикат като баща си от зората на прехода, който със спекула, рекет, кражби и измами свързваше двата края? Или този днешен провинциалист – пенсионер или ниско платен работник, който при всяко споменаване за поскъпване на тока, отива в магазина и купува 10 бутилки олио и 20 кила захар, брашно, ориз, а след това година наред пазарува само хляб, и съответно лишава бюджета от косвени данъци?

Нито един друг народ от бившия съветски блок не е удрян, мамен и ограбван толкова много пъти, че да не развие инстинкт за самосъхранение. А самосъхранението на масовия  българин се изразява в едно – презапасяване; да купува повече, докато е евтино.

Така че не се правете на врачки и не прогнозирайте в розови цветове как ще бъде, ако влезем в ERM II и след това,

защото след мечката, българинът е най-непредсказуемото животно!

Самият той не знае какво ще му хрумне утре, но кабинетни експерти с нулеви познания на живота, знаят.  На подобно самочувствие лекарите казват шизофрения.

Станете почитател на Класа