Новият тип класова война Александър Халдей

Светът вече не е разделен на пролетариат и буржоазия, богати и бедни, вярващи и атеисти, глобалисти и антиглобалисти. Всички тези разделения се оттеглиха в сенките. Сега светът е разделен на тези, които са маскирани, и тези, които не са маскирани. Между тях назрява истинска класова война и това всъщност е много сериозен знак за нов социален конфликт, който раздели народите по нова линия на разграничаване.

Маскираните и немаскираните са готови да се нападнат взаимно, искащите карантина и искащите нейното премахване вече са се издигнали на противоположните страни на барикадите и се гледат взаимно през амбразурите на подготвените позиции.

По целия свят се налагат нови позиции - искащи привличане на властите под отговорност за твърде слабата реакция и искащи да се привлече под отговорност за твърде силната реакция. Опозицията сега не е по линия на съперничество на социалните програми, а по линия на отношението към вируса.

А позицията на партиите не корелира с тяхната идеология. Например, в САЩ глобалистическите демократи консервативно изискват карантина, а поддръжниците на Тръмп искат либерализация. В Австрия премиерът-консерватор е атакуван в парламента, обвиняван е в суров подход, за който уж е подкупил медиите, като там дават пример с Швеция, където няма ограничения.

В същото време, където побързаха да вдигнат ограниченията поради добрата динамика, премина втората вълна и карантината беше върната. Такъв е случаят в Германия, в Хокайдо и в Сингапур. Конфликтът в обществото се отразява в конфликта в парламента.

Тези, които не вярваха в радиацията в Чернобил, но сега не вярват в коронавируса и изискват да не се намесват в правото им на живот, сякаш нищо не се е случило, а тези, които чувстват опасността и изискват модерни и категорични защитни мерки, са два различни антропологични типа хора.

Над това наистина си струва да се помисли, защото световната наука все още не е виждала такъв мащабен социален експеримент. Оказа се, че коронавирусната епидемия е поле за работа не само на специалистите по инфекциозни заболявания, но и на социалните психолози. И възниква въпроса кой сега от тях си има повече работа.

 

 

Превод: В. Сергеев Източник: Завтра.ру

 

Станете почитател на Класа