Краката на октопода

Не съм много сигурен дали това, което расте под октопода, са крака, пипала или той е само глава с израстъци.

В книгите съм попадал на автори, които го наричат „главоного“. В смисъл – добитък, което си има само глава и крака. И ако го побутнеш така, че да не му хареса, изпуска мастило, та да те оплеска.

Нещо като днешните ни вестници – глава знаем, че имат, но не се вижда, само краката на списователите, пишещи с тях на онова, което вече по навик наричаме език свещен на нашите деди, и мастило, с което цапат хартията.

Започваме с по-интелигентния десен крак на „24 ЧАСА“ – в авторски коментар главният му редактор ни предупреждава, че „Любовта към октопода не бива да е по-силна от любовта към живота“.

Коментарът е посветен на ковид-заразата, на това, че е хубаво хората да се тестват по-активно, че „тестовете от края на миналата седмица са предимно сред любителите на октопода, които на теория не произлизат от някакви клъстери, а напротив – по-скоро не са от рискови групи“.

От какви тогава? Простичко е: „Има много хора по площадите, крещят, блъскат се…“

Изобщо – демократично, но недотам хигиенично.

„Не може любовта към октопода да е по-голяма, отколкото любовта към живота“ – завършва поучително коментарът.

Ами – така си е. Макар че на живо любители на октоподи не съм срещал. Повечето предпочитат панирани калмарчета с водка.

А левият крак на зам.-главния редактор на „ДУМА“ съвсем обърква понятията ни за октоподи: „Никакви социални, икономически и политически искания не могат да се реализират ефективно, преди да се освободи страната от кликата, която я е омотала както октопод омотава жертвата си. Октоподът на мафията“. Май в „24 ЧАСА“ не става дума за точно този октопод. Сигурно са много. Дали са вкусни панирани?

Морската тема продължава и в „МОНИТОР“ – с „Корнелия Нинова изпадна в шок от разкритията за хотела й“. Разкритията са си разкрития, надявам се всичко да е вярно и добре да е документирано как „кралицата на приватизацията е успяла да се сдобие с гъзарския имот“.

Нищо ново под слънцето – сума ти народ покрай идеалите, за които се бори, се сдоби с недвижимо имущество тук-там по света, че у нас иде малко неудобничко. По-забавно е уточнението, че „Сред гостите са и видни барони и баронеси с комунистически корени и връзки като президента Румен Радев, жена му Десислава, както и бившата й половинка – соцдепутата Георги Свиленски. Последният пък е в доста близки отношения както с Корнелия Нинова (…), така и с брата на Санко Пешев – Иван“…

Ей на това му се вика разобличение – до дупка! Няма да се ровим само в чаршафите на премиера!

Както отворихме дума за крака, няма как да пропуснем и разобличението на „МАРИЦА“ за поредния „Резил в поп фолка! Мария си забрави краката“!

Къде точно – не става ясно, важното е който ги намери – да ги върне на законната им притежателка!

След всичко това, написано на езика свещен на нашите деди (както би рекъл един герой от класиката, който също като премиера подаряваше мускалчета – така написано, че да те смъдне у джигера), с огромно облекчение отваряме „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“, за да получим „Помощ при гастрит, нервен стомах и запек“.

Най-после един български вестник, който да послужи за нещо смислено!

 

Румен Белчев

Станете почитател на Класа