„Кучетата си лаят, газта си тече…“

За съжаление и перифразирана тази поговорка често е вярна и то в много отношения, както за по-големи, така и за по-малки неща.

Може непрекъснато да обяснявате колко е необходимо да се промени към по-добро действителността, която ни заобикаля, а вероятността да ви чуят е доста ниска. Многобройните протести у нас напоследък, също много рядко водят до удовлетворяване на исканията на протестиращите и ако от тях има някаква полза, то тя е доста малка.

И все пак тези малки ползи се натрупват. Ако кучетата лаят достатъчно дълго и без да се отказват, накрая все някой трябва да ги чуе, нали?

По официални данни газовото потребление на България е 3 милиарда куб. м. годишно. Във видео-интервюта, някои от тях – на сайта на енергийното министерство, министър Теменужка Петкова твърди, че със САЩ са договорени 0,5 милиарда куб. м. годишно американски втечнен газ. За достигане на 50% диверсификация са необходими още 1 милиард куб. м. годишно газ. Идеята е, този 1 милиард куб. м. да бъде доставян от Азербайджан?

Преди около седмица, минути след вота на недоверие на правителството, вицепремиерът Томислав Дончев посочи завършването на енергийните проекти като основен аргумент за довършване на редовния мандат на правителството…

Диверсификацията на газовите доставки е сред приоритетите и на ЕС. Алтернативите обаче не са много – основно от Азербайджан и Америка. През юни, някак случайно конфликтът между Азербайджан и Армения ескалира до степен, забравена от 1994-а насам и то само на 20 километра от ключовия газопровод, с който Азербайджан да доставя за Европа…

Някак случайно и турско-гръцкия конфликт се разпали до нива забравени в далечната 1974-а и освен това Турция точно сега избра да превърне „Света София” в джамия…

Руснаците казват: „Турция и Азърбайджан са една нация в две държави”… Каквото и да става, Турция ще си получава евтиния руски газ, но доколко ще са „сигурни” доставките от „Високата порта“?

Има една малка частна разузнавателно-аналитична компания от Америка, наречена Strategic Forecasting Inc. или просто „Стратфор“. От 1996 г. компанията събира и анализира информация за събития, които се случват в нашия свят.

Въз основа на информация, събрана от официални източници и чрез собствени канали, „Стратфор“ прави икономически и геополитически прогнози за големи корпорации и държавни агенции. Този малък и скромен бизнес е основан от американския политолог Джордж Фридман.

„Стратфор“ публикува през 2015-а аналитична статия за руско-турските отношения и за „Турския поток“. Основните аргументи на анализаторите на „Стратфор“ се свеждаха до факта, че и Русия, и Турция, изграждайки новия газопровод, ще могат да реализират значителни печалби, въпреки всички възможни геополитически сътресения, които Брюксел и Вашингтон вероятно щяха да създадат при изграждането на газопровода.

Първо, както писаха анализаторите на „Стратфор“, „Турски поток“ като цяло следва същия маршрут като отменения „Южен поток“. Това даде възможност да се изгради газопровода много бързо с полагането на тръби от Europipe и полагането им в плитките води на Черно море от дъщерно дружество на италианската енергийна компания Saipem. С други думи, доставчиците и партньорите на прословутия „Южен поток“ много компетентно се вписаха в новия проект за газопровод. Това – между другото, за колосалните загуби от отмяната на „Южен поток“ …

Второ, анализаторите отбелязаха, че капацитетът на Турския поток ще бъде търсен, дори ако последват политически ограничения отново от Брюксел, Съединените щати и европейските страни по отношение на изграждането на газопроводна инфраструктура на границата с Турция. При такова стечение на обстоятелствата „Турски поток“ ще продължи да работи, защото през следващите 10 години търсенето на синьо гориво в Турция ще се увеличи до два клона на планирания газопровод.

Търсенето на руско синьо гориво ще бъде при всякакви ситуации, дори ако Европа започне да издига бариери по европейския път на руския газ. В този случай се оказва, че европейските политици просто ще се лишат от наличния енергиен ресурс, особено след като Русия вече обяви, че от 2019 г. транзитът през Украйна ще бъде прекратен. Ако това се случи, тогава американските газови компании със своите втечнени маслени шистови шисти ще се радват само да изпразнят джобовете на европейския потребител, а дали самият европеец ще се радва от това – е друг въпрос…

Анализаторите от Стратфор казаха и друго, че е без значение как ще се развиват събитията около „Турски поток“, при всички положения този газопровод ще донесе значителни печалби и ползи както за Русия, така и за Турция. И никакви македонски страсти или политически игри в Брюксел няма да попречат на това.

И това е казано само преди пет години…

 

 

Антон Митов

Станете почитател на Класа