Ивайло Трифонов: Българският народ е мъдър, не се подвежда по случайни хора

От 1990 до 1994 година Ивайло Трифонов е началник на канцеларията на президента Жельо Желев. Трифонов е бивш университетски преподавател по физика в Алма матер, той е доцент, доктор в тази сфира. През 1989 година става член на клуба за гласност и демокрация, а от 1990 е член на Координационния съвет на СДС и негов секретар.  В периода 1994 – 1995 става заместник министър-председател. Между 1997 и 2001 година е посланик в Югославия. Понастоящем той е пенсионер. Потърсих го за коментар на предлаганите политически промени от управляващите, включващи и създаването на нова Конституция. Настоящият ни основен закон бе приет на 12 юли 1991 година от състав на 7-ото Велико народно събрание /ВНС/. Тогава 39 народни представители от състава на някогашния СДС не подписаха важния документ, а вицепрезидентката, вече покойната поетеса и писателка Блага Димитрова заяви: „Който подпише Конституцията, да му изсъхне ръката“.

 

 

Всичко, което ни се случи през последните 30 години, при един внимателен прочит, ще стане ясно, че е свързано по някакъв начин с Конституцията ни. Тя бе създадена в съвсем друго време, за решаването на други обществено-политически проблеми, в условията на преход от една тоталитарна система към демокрация. 

През изтеклите години лъснаха множество недостатъци в основния ни закон, 

които пречеха в работата на институциите, но и в развитието на обществения и политическия живот. Опитът от изминалите години и дебатите, които се провеждаха, показаха, че имаме нужда от нова Конституция или поне сериозен ремонт на сега действащата. Затова аз приветствам направеното предложение от премиера Бойко Борисов. Състоянието на обществото ни показва, че точно сега му е времето за промени. Имам предвид протестите на определена прослойка от общестмвото ни, която в никакъв случай не е масова. От друга страна е и президентът, който подклажда напрежение с изявленията си. Всичко това показва, че е

дошло времето за свикване на ВНС и да се представи поне един проект на Конституция.

Нужен е проект, за да се седне и изработи нов закон, не може ей така да се измисля на празна маса от нищото. В този смисъл, приказките, че премиерът нямал право да предлага свикване на ВНС, са преднамерени и кухи. Защото той не го предлага, тълкуванията на действията му са погрешни. Просто той иззе инициативата от президента Румен Радев за промяна в Конституцията. Така ще  отговори на исканията на протестиращите. При спазване на действащата Конституция трябва да се постави въпроса за работата на бъдещето ВНС и изработка на нов основен закон, който ще бъде приет с мъдростта на нови 400 народни представители. Те е необходимо наистина да са представителна извадка от българското общество.

Медиите трябва да са по-реалистични

и аз се обръщам с тази своя молба към тях. Не може да се говори за масов и общонароден протест в момента. Българският народ е мъдър, той не се подвежда по случайни хора. Призовавам хората да са умни и да внимават. Категорично не разбирам защо прокуратурата и МВР мълчат и търпят безобразията да се затварят кръстовища и да се нарушават правата на хиляди непротестиращи граждани. Това е пълно безобразие.

Станете почитател на Класа