Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички

"В държавата всички сме равни, пред закона - също. Ако някой си мисли, че на базата на това, че е президентът, премиер, главен прокурор, депутат, е недосегаем и правилата не важат за него, дълбоко е сбъркал. В този смисъл мерките трябва да се прилагат еднакво за всички", категорично заяви в "Още от деня" Калоян Методиев, политолог, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

"Изведнъж за 24 часа се изсипаха всякакви политици - бивши, настоящи, провалени, евродепутати, какви ли не, кметове, които пускат в публичното пространство, че са болни от COVID-19. Не знам, но е странно съвпадение - днес са едва няколкостотин заразени, изведнъж толкова от тях да се окажат публични личности, свързани с политиката", отбеляза Методиев.

Според него има някаква мода, идея, че с това може да се предизвика симпатия в обществото. И вижда желание да се харесат в тази ситуация, като не изключва да има наистина заразени и болни. "Изключително странно е колко е процентът на политиците спрямо цялото население", сподели политологът.

Хората начело на държавата са тези, които трябва да дават пример, а не да ставаме свидетели на опити да се избяга карантината, да се излъже или да се заобикалят законите.

"От чистачката до президента всички в тази държава имат еднакви права", подчерта беше Калоян Методиев.

По повод прекъснатата визита на президента в Естония бившият началник на кабинета му коментира, че има дума срещу дума - тази на президента срещу думата на началника на ГЩ, на ВМА. Ако първите мъже в държавата не спазват правилата, това се отразява на цялото общество, те трябва да са за пример - и в поведение, и в говорене", каза Калоян Методиев.

"За съжаление и от страна на правителството, и от президентската институция гледа в момента да слага личния си интерес пред интереса на обществото и на държавата", коментира политологът.

В нагнетената от пандемията обстановка правителството действа конюнктурно, опитва се да решава собствените си проблеми, подчинени на страха, да не наруши нечии интереси и затова прилага мерките къде хлабаво, къде закъсняло. Методиев даде пример със стадионите, които не бяха затворени, а в Италия пандемията тръгна от футболен мач, защото го е страх от агитките.

"Не е толкова голям проблемът в момента със степента на мерките, колкото с приложението им", подчерта Методиев.

Станете почитател на Класа