За спешно преодоляване дефицита на медицински кадри

Преди няколко дни Министърът на здравеопазването отправи отчаяна молба „помогнете да намерим лекари“, които да лекуват болните от коронарния вирус!

Аз очаквах отдавна нещо подобно. От 10-15 години, заедно с още някои загрижени колеги, призоваваме властите да подобрят рязко заплащането на медиците: лекари, фелдшери, лаборанти, медицински сестри, санитари и други, условията за тяхното професионално израстване, обзавеждането с медицинска апаратура, условията за живот на техните семейства и т.н. Милиарди лева бяха прахосани от Бойко Борисов и други големци за излишества, в това число и от вратата на прословутия джип, но пари за здравеопазване все не достигаха. България изразходва за здравеопазване през последните 10-15 години два пъти по-малко от средното в Европейския съюз като процент от БВП, а бедните българи плащат от джоба си около 50% от разходите за своето здраве, при 20% средно в ЕС.

През всичките тези години призовавах да се отмени прилагането на Търговския закон за оценка на работата на болниците и съдбата им да се оценява по лечебната им дейност, а не по финансовите им баланси. Предупреждавахме за последиците от късогледата здравна политика на управниците, в това число и поради мизерното заплащане на медиците. Не зная точния брой, но навярно няколко хиляди български медици бяха принудени да потърсят по-добро препитание и повече възможности за професионално развитие в чужбина. Бедна България обучаваше медици за целия свят. А сега не ни достигат медици да лекуват нашите сънародници.

Първите трагични факти започнахме да научаваме миналата пролетот първоизточниците с началото на коронаровирусната пандемия. Оказа се, че по целия свят, включително и в далечна Австралия и Нова Зеландия работят български медици. Да не говорим за Западна Европа, Америка и други региони на света. Научих, че в Ню Йорк имало цяла бригада от български медицински сестри. Отливът на медици продължава и сега.

Продължава и мизерното заплащане на труда на медиците. Малка група най-опитни лекари може да получават добри доходи, но мнозинството медици мизерстват. А някои от медицинските сестри, които протестираха, включително и от терасите на обществени сгради, рискувайки своя живот, бяха наричани терористи от депутати на ГЕРБ. Чистачки и друг най-нисък персонал в банки, застрахователни дружества, министерства, полицаи, охранители и други подобни, получават по-високи доходи от медиците.

Не се заплаща достатъчно и не се осигуряват подобаващо със защитно облекло тези, които лекуват болните от този вирус на първа линия. В резултат и на това процентът на заболелите медици у нас е много висок, работещите в тези клиники са вече изтощени, а много от тях дадоха живота си. Това изостря още повече дефицита от медицински персонал.

Дори и неспециалисти като мен разбираха, че напрежението расте, лечебният потенциал на болниците по този вирус се изчерпва, лекуването на другите болести опасно се занемарява и скандалът скоро ще избухне. Министърът на здравеопазването обаче повтаряше до онзи ден, че „положението е под контрол“, че има достатъчно легла, апаратура и лекарства“, но отбягваше да спомене най-важното – има ли достатъчен медицински персонал. Защото леглата не лекуват сами, без лекари. Управниците ни залъгваха, но ние, страничните наблюдатели разбирахме, че щом броят на заразените в денонощие от 150-200 души нарастваше на 1000, а днес – 27 октомври 2020 г. достигна 2243 души, положението явно не е било под контрол. То е било отдавна изпуснато и занемарено. Но Бойко Борисов ни залъгваше, че всичко е наред, че сме били за пример на другите държави и т.н.

Дефицитът на медици не може да се реши чрез молби по медиите. Нито чрез привличане на лекари – пенсионери или студенти по медицина от горните курсове. Подготовката на пълноценен лекар изисква 10-15 и повече години. Специалистите медици са тези, които ще предложат най-ефикасните подробни решения за тази остра криза от медици и за тоталния хаос в здравеопазването.

Както е известно, аз съм икономист. Ще си позволя само няколко общи предложения за възможно най-спешно решение на кадровата криза в здравеопазването:

Да се установи кои са персоналните виновници за създадената през годините криза в здравеопазването, включително и на най-високо равнище и да им се потърси незабавно наказателна отговорност. Докато не започнем да търсим наказателна отговорност от извършителите на държавни престъпления, няма да излезем от кризата на некадърността и корупцията.

Правителството да даде кратък срок на всички частни болници в България, които имат потенциал, но все още не са открили клиники за лекуване на коронарния вирус или не са предоставили свои специалисти в тази област на публични болници, да го направят. Тези, които не изпълнят Постановлението на Правителството да бъдат лишени от сътрудничество с НЗОК, а при много сериозни нарушения – да им се отнеме лиценза за лечебна дейност. Някои лица може да възразят, че се нарушава свободата им на действие, но когато публичните лечебни заведения са изчерпали възможностите си и се рискува животът на болните, няма друга възможност.

Правителството да пристъпи незабавно към повишение на заплатите на лекарите и на другия медицински персонал поне два-три пъти. Паричните и други улеснения и доходи на завърналите се в България наши медици трябва да станат съпоставими с получаваните от тях в чужбина. При наличие на политическа воля България разполага с ресурси за такива подобрения. Това ще повлияе за намаляване отлива на медици от страната и за постепенно завръщане на част от напусналите.

На всички български лекари и други медици да се гарантират през следващите години кратко- и средносрочни командировки и специализации в тяхната област в чужбина.

Да се положат необходимите грижи за семействата на медиците: съпруги, деца, внуци, родители. На тези, които ще се завърнат от чужбина да се осигурят с държавна финансова подкрепа: жилища, вили, работа на съпругите, детски ясли, градини и училища за децата и внуците.

Да се увеличи незабавно приемът на българи - студенти по медицина, с осигурено безплатно обучение за всички студенти – вече обучаващи се и новопостъпили български граждани. Структурата на приеманите по специалности да се определя от компетентните институции.

 

 

Проф. Иван Ангелов

Станете почитател на Класа