Регистриращата Нинова и безмозъчните флопита

Преди дни председателят на БСП Корнелия Нинова оповести „Национален план за възстановяване и устойчивост“. От него зависело развитието на страната в следващите над 10 години, очертавал структурните проблеми, подреждал приоритетите и давал стъпки за решаване. Похвално.

 

Забелязахте ли, как в заглавието на плана на Корнелия липсва думата “развитие”?

Сега да видим какво предлага Нинова:

 

- Електронна здравна карта и здравно досие

 

- Единна електронна образователна система

 

- Единен електронен данъчен регистър

 

- Национална електронна система на бюрата по труда

 

- Единна информационна система на пазарите на селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия

 

- Национален електронен поземлен регистър на белите петна в земеделието

 

И това е.

 

БСП на Корнелия Нинова ни предлага 10 годишно бъдеще в регистри. Това не е алтернатива, а е иновация.

Забелязахте ли как четиригодишната идея на Корнелия Нинова за реиндустриализаця на България еволюира в регистрация?

 

Забелязахте ли как в новината от Позитано липсва още една важна информация, че въпросният план не е гласуван на Национален съвет? Пише, че са се събрали членове на бюрото, на пленума, младежи, евродепутати, „обсъдили“ … и тя взе, че го представи.

 

А помните ли крилатата фраза на голямата Надя Тодорова в „Опасен чар“: Роднина-милиционер, роднина, милиционер.

 

***

 

БСП доби печална известност през седмицата и с няколко свои позиции, разпространени не от Нинова, а от нейни периферни устройства.

 

Едното флопи, на което му беше пъхната дискетата, написа, че президентът Румен Радев не е трябвало да насрочва изборите на първата възможна дата, и че така подарил резултата от вота на Борисов. Периферните устройства не мислят. Те поемат дискетката и изпълняват командата. Ако имаха мисъл и логика, щяха да обяснят на Нинова, че с подобна теза поставя БСП в незавидната позиция да е единствената партия в света, която не иска избори час по-скоро, а някъде във времето.

 

Та не знам кой подарява изборите на Борисов.

 

Друго флопи също стартира дискетка на Нинова. Този път срещу Станишев. То написа, че президентът на ПЕС бил размахал пръст и на Скопие, и на София, и сложил знак за равенство между двете страни. Няма да се спирам на новината от ПЕС, в която се казва, че Станишев е провел телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, в който го е окуражил за усилията му за започване на преговори с Европа, „при отчитане на българските позиции и интереси“. Ще се спра на новината за позицията на Корнелия Нинова по въпроса за Македония. А, … ами тя няма позиция.

 

Всъщност Корнелия Нинова нямаше позиция и за действията на Виктор Орбан, който с полския си колега блокираха бюджета на Европа и Фонда за възстановяване от COVID кризата. Какво отношение да има Корнелия Нинова към потърпевшите 7 милиона българи?

 

Мислех да обобщя смисъла в Националния план за възстановяване и устойчивост на БСП и посланията на флопитата на Нинова, но ми идва наум само един кратък диалог от „Магьосникът от Оз“:

 

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.

 

– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.

 

 

Валентин Иванов-Кардамски

Станете почитател на Класа