Дали и о. р. генерал Атанасов не е за лустриране?

В огласените неотдавна приоритети на „Демократична България” има хубави цели като чиста природа, свободни медии (как ли ще ги направят свободни, като са нечия собственост?) и др. Има и приоритет „Укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО”.

 

Значи, сега сме членове на ЕС и НАТО, управлява ни партия Граждани за европейско развитие на България и премиер „йес мен”, който се прегръща с Меркел и тя му дава мръвка от чинията си (буквално – описано е във френското списание „Поан” – виж тук) и т. н., за нашето членство има консенсус между всички парламентарно представени партии.

 

Но ни предстои да станем още по-членове на ЕС и НАТО. И е уточнено как ще стане – с ревизия на проекта и експлоатацията на газопровода „Турски поток” и АЕЦ „Белене”. Слава Богу, АЕЦ-ът си е вече трайно ревизиран, нищо не става от него. Не ни заплашва с икономически и екологически последствия. Борисов дори плати 1 млрд. неустойка на руската компания, макар че можеше и да не плати и да води дела. Но газопровода как точно ще го ревизират, като е вече направен? Както Меркел ревизира „Северен поток”?

 

Айде, да не се заяждаме излишно по всички приоритети.

 

Но има една точка: „Решителна лустрация“. Тя е леко смущаваща. Леко, защото са минали 31 години от падането на комунизма и хората от номенклатурата и службите, които са били тогава в системата, са или в гроба, или пенсионери. Откъде ще лустрираш един пенсионер? Може би има младежи от края на соца, вербувани от ДС в казармата от т. нар. спецове, да информират какво се говори в ротата и дали старшината краде. Или като студенти. И сега, вече на 50-55 години, трябва да бъдат отстранени от …от какво? Комисията за досиетата освети почти всички на длъжности в медии, служби, институции.

 

Какво още е останало?

 

Единствено да забранят на такива с досие да се кандидатират за депутати, защото сега само ги осветяват, ама гласоподавателите си ги избират въпреки това.

Впрочем, тази точка от приоритетите на Демократична България идва най-вече от ДСБ, сектата на костовистите. Те по-добре да бяха извършили тази лустрация навремето, когато Костов беше премиер, имаше пълно мнозинство, президент от СДС, Конституционен съд, шеф на ВАС и главен прокурор, избрани от СДС. Да, уж демократично от ВСС, ама от СДС, както Борисов си ги избира сега.

 

 

Моментът на създаване на коалицията „Демократична България“. Генералът от резерва Атанасов е нейн съпредседател. Снимка: от Би Ти Ви

 

Сектата на костовистите сега се води от о. р. генерал Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България. Може би в него виждат типичния християндемократ и консерватор, решителен лустратор, бивш шеф на тайните служби (сега ДАНС). Само че, като са тръгнали да лустрират – ами тоя 61-годишен генерал как навремето при комунизма е станал съдия и прокурор на 27-28 години, малко след като е завършил? Или трябва да признае, че при комунизма са издигали кариерно хора без партиен гръб, или че има нещо…

 

Както и да е – нека си избират каквито искат водачи, но да не разчитат на ръкопляскания и увеличено желание за гласуване.

 

Сега сектата на костовистите се е вляла в Демократична България, заедно с „Да България”. Беше време, когато основаха „Да България”, имаше надежди, че правят нещо ново, без сектантите и параноичните антикомунисти. И тогава от ДСБ и други насипни от СДС нападнаха „Да България” все едно им краде гласовете, които им принадлежат с нотариален акт. Така нападнаха и Меглена Кунева като направи „Движение България за гражданите” – червена кукувица и т. н.

 

Същото правят сега от „Демократична България” с Отровното трио – те са най-големите врагове, събрали се с Мая Манолова и Таня Дончева, движението на гражданите и др.

 

Понеже често питат – ама кой ще дойде като махнат Борисов? Който и да е, е по-добре. Но ако трябва да избираме между ген. Атанасов и Христо Иванов – едва ли има съмнение.

 

По-зле ли ще Христо Иванов вместо Борисов? Образован, не е от мутренските среди, няма да обикаля магистрали с джип, да се разпорежда да отварят и затварят училища и заведения, да нарежда да имунизират Мангъров публично и т. н. Може би у нас така разбират управлението на държавата?

 

Дано „Демократична България” има поне толкова гласове на изборите, колкото Реформаторския блок, когато влезе в коалиция с Борисов. Но „Демократична България” е пример как 2+2 може да не прави 4, а пак 2. Сборът от две партии може да не събере двойно гласове, а наполовина по-малко. Заради едната.

 

 

Иван Бакалов

Станете почитател на Класа