За новогодишното пиене – извод от от стар руски филм…

За новогодишното пиене – извод от от стар руски филм…
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    01.01.2021
  • Сподели:

Ръми тих новогодишен дъждец… Топло е, но няма органиизирани празненства и концерти на площадите. Е, започват индивидуалните празнични акции и улични напивания.

 

Последните дни на годината предизвикват тръпка с някои непредвидени случки. Минеш през приятел да оставиш нещо, той извади бутилка, да покаже какво е купил за Нова година, и откарате до вечерта. За тия дни се отнася приказката: „Преди два часа излезе за пет минути до съседите“.

 

Киноплакат от 1976 г. за пълнометражния вариант на филма.

 

През 70-те Елдар Рязанов създаде един емблематичен филм „Ирония на съдбата или честита баня“, добре приет в Източна Европа, защото изразяваше особеностите на соца. Героят се напи с другари в баня в Москва, тръгна за някакъв квартал като софийския „Младост“ при приятелката си. Само че квартали „Младост“ има и в Пловдив, и Варна и др. Винаги повтарях на колеги във вестниците – не пишете за кв. „Младост“ в новините, без да пишете кой град. Винаги не казваха града, също и в телевизиите. Така и вестниците, и телевизиите станаха предимно софийски – сякаш предназначени само за софиянци.

 

Та героят на Рязанов се напива, пияните му другари объркват и го качват на самолета за Ленинград, вместо другия пиян техен другар. Пристига там още пиян, взима такси, казва квартал, номер на блок, таксиджията го откарва на посочения адрес. Героят се качва с асансьора и отключва апартамент съвсем като своя в Москва, само че в Ленинград и с друга жена вътре.

 

Някогашният партиен вожд на СССР, другарят Леонид Брежнев, в отчетния си доклад на някакъв следващ пореден конгрес прави критика към строители и архитекти, че правели еднакви квартали, като цитира филма на Рязанов.

 

Впрочем комедията става любима, тотален блокбастър, както биха казали днес – само през 1976-1978 г. е гледана е от общо над 250 млн. зрители в телевизионния двусериен вариант в СССР и Русия. На премиерата на 1-2 януари 1976 г. зрителите достигнали 100 млн. Телевизията е засипана с милиони желания да излъчат отново филма, и двете серии веднага са повторени извънредно (виж двете серии тук и тук).

 

После кинокомедията във вариант на пълнометражен филм е гледана и от близо 10 млн. зрители по кината. Първите 15-20 години след премиерата, филмът се излъчва неизменно в страни от бившия вече СССР в дните около всяка Нова година от основните тв програми, после и от кабеларки и филмови канали. Продадени са неизброимо количество видокасети и дискове – и официални издания, и пиратски.

 

Има виц – доктор пита пациент на Нова година на колко е години, той пиян не може да отговори. Пита го – „Колко пъти си гледал „Ирония на съдбата“? Той отговаря 20 и така се ориентират за възрастта му.

Филмът е описан в категориите „мелодрама“ и „трагикомедия“.

 

В един епизод от филма жена от панелката, в която влиза героя, оглежда гърба му, на който се вижда отпечатък от обувка и спонтатно измърморва „Закусывать надо“ (от рус. – закусиват нада – трябва да се замезва).

Какъв е новогодишният извод?

 

Замезвайте. Не пиийте без мезе, да не стане мелодрама или трагикомедия…

Иван Бакалов

 

Станете почитател на Класа