Андреев: Граждани поставени под изолация не могат да гласуват без да има изменение в ИК

Андреев: Граждани поставени под изолация не могат да гласуват без да има изменение в ИК
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    08.01.2021
  • Сподели:

Необходимо е да се направят изменения, тъй като в момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не позволяват явяването в избирателна секция, обясни председателят на ЦИК

 

Трябва да бъде направено каквото е възможно в рамките на закона, защото в противен случай посланията, които даваме към обществото. Това каза председателят на ЦИК Александър Андреев по време на среща с президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„През тази година ни очакват значими избори. И тези значими избори са от една страна значимостта на органите на държавна власт, които ще се избират, но отделно и обективните обстоятелства, в които ще трябва да бъдат проведени тези избори“, каза Андреев.

„Най-важното, което предстои пред всички нас и пред ЦИК, е общественото доверие в изборния процес. Това доверие в обществото към изборите и към органите, които го организират, е свързано с факта, че ЦИК като държавен орган е натоварена с това да гарантира конституционните права на избирателите“, подчерта Андреев.

Той добави, че трябва да се запази и да се утвърждава доверието в изборния процес, защото в противен случай не биха могли да изпълнят основната задача - да създадат доверие в обществото към процеса на избиране на органите за държавна власт и към самите органи на държавна власт.

„Утвърждаването на това доверие изисква да има ясни послания към обществото по отношение на упражняването на правата от страна на гражданите и гарантирането на условията, при които това упражняване ще стане. Моят апел е да има послания, които да са въз основа на действащото законодателство. В рамките на закона това, което е възможно, трябва да бъде направено, защото в противен случай посланията, които даваме към обществото, са разнопосочни и те често пъти объркват всички около нас“, подчерта Андреев.

 

Машинното гласуване е второто предизвикателство пред изборния процес, изтъкна председателят на ЦИК, предаде Новини.бг.  „В рамките на нашата обществена поръчка са предвидени срокове за осигуряване на машинното гласуване. Машините трябва да се настроят към техническите изисквания.“.

Относно гласуването на граждани поставени под изолация Андреев заяви: „Това не може да се случи без да има изменение в ИК. Необходимо е да се направят изменения, тъй като в момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не позволяват явяването в избирателна секция.“.

Той каза, че разширеното тълкуване на текстовете в ИК би поставило под съмнение принципите в изборния процес.

За гласуването по пощата изтъкна: „То е приложимо в много държави. Това ще изисква активна регистрация на гражданите, за да получават документация. Това също изисква изменения в ИК, за да се случи.“. Той допълни, че експерименталното въвеждане на такъв тип гласуване не предполага взимането на тези резултати предвид.

Оттук нататък трябва да бъде погледнато по-сериозно на диалога с политическите сили, тъй като знаем, че СИК се сформират на основата на квотен принцип от партиите, каза председателят на ЦИК.

 

„Вие начертахте много по-подробно останалите две предизвикателства. Те са свързани на първо място да се гарантира в тази тежка обстановка на пандемия здравето не само на избирателите, но и на членовете на СИК, които ще са на фронта“, каза той на президента Радев. 


„Тук ние трябва да положим всички усилия. Не само ЦИК, но и всички държавните органи, за да може да гарантираме сигурността и здравето на всички тези хора в цялостния процес от обучението, съставянето на избирателните комисии, разяснителната кампания, превеждането на изборите и отчитането им“, добави Андреев.

„Аз лично приемам и считам, че това е един добър повод при провеждането на тези консултации от тук нататък да бъде погледнато по-сериозно на цялостния диалог с политическите сили, тъй като знаем, че СИК се сформират на основата на квотен принцип от политическите сили. Да бъдат посочени членове на СИК. Те да имат достатъчно резерви, за да може при необходимост те да бъдат подменени, тогава когато това се наложи. Това би могло да бъде един процес, който да подпомогне както изборната администрация, така и цялостния процес. За да може да бъдат обучени тези членове на СИК“, изказа позиция той.

 

 

Станете почитател на Класа