Борисов дари Вучич... с портрет на себе си

Борисов дари Вучич... с портрет на себе си
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.01.2021
  • Сподели:

1 юни 2020: Президенът на Сърбия Александър Вучич пристига в България, за да провери защо се бави строителството на т.нар. "Балкански поток" - разклонението на руския газопровод от Турция през България към Сърбия. Борисов вози Вучич с хеликоптер и джип, показва му недовършената АМ "Европа" и се радва на "символичното отпадане на карантината" между двете съседни страни. 

 

Една снимка от това събитие ще остане в историята - кадър, заснет от пресаташето на българския премиер, на който се вижда как Борисов и Вучич наблюдават полагането на тръба от "потока" в посока Сърбия сред суматоха от работници, журналисти и автомобилен ескорт. 

 

Оказва се, че точно тази снимка се е превърнала в артистично вдъхновение. Резултатът се е оказал толкова впечатляващ за министър-председателя Бойко Борисов, че той е решил да подари картината на сръбския държавен глава.

 

 

 

Борисов дари Вучич... с портрет на себе си

 

 

Борисов е връчил произведението на изкуството на външния министър на Сърбия

 

Никола Селакович при последното му посещение в София преди ден, съобщава Novosti.rs. "Балкански поток" отново е бил сред темите на разговорите със сръбския дипломат No.1, наред с проекта за (все така недостроената) магистрала до Калотина и изграждането на интерконектор България-Сърбия. 

 

В официалните съобщения на Министерски съвет не се споменаваше за необичайния подарък, който Борисов е изпратил на Вучич по делегацията на външния министър. 

 

Картината е създадена от художника Симеон Кръстев.

 

Той е завършил Художествената академия в град Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художествения плакат. Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера и балет, съобщава в. "Труд" в статия, посветена на художника. 

 

Последната му изложба "Конете" в "Галерия 900" през октомври 2020 г. е организирана с помощта на "Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" в България и неговия ръководител Румен Ралчев (бивш зам.-началник на УБО и ръководител на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев).

 

Макар че платното на "Балкански поток" е решено в стила на социалистическия реализъм от средата на миналия век, изглежда, че естестиката му е допаднала достатъчно много на Бойко Борисов, за да я изпрати като подарък в Белград. 

Сравнението между творбата и оригинала показва някои "поправки" за постигане на по-хармоничен изглед. Единствената жена от фотографията например отсъства от платното на художника. 

 

Българският участък на газопровода беше завършен малко преди Нова година.

 

За момента не е ясно дали картината е изработена по поръчка на правителството или е направена по лична инициатива на твореца. 

 

Това не е първият случай, в който изкуството имитира енергийните амбиции на Борисов. През 2015 г. тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер беше поставил в рамка листа, върху който българският премиер беше чертал проекта си за т.нар. "газов хъб" на България.

Станете почитател на Класа