Д. Дъбов: ОПКК на БСП тълкува устава на партията, както Дяволът Евангелието!

Д. Дъбов: ОПКК на БСП тълкува устава на партията, както Дяволът Евангелието!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.01.2021
  • Сподели:

С интерес се запознах с решението на Общопартийната контролна комисия. Там, според мен, Уставът е тълкуван, както дяволът тълкува Евангелието.

 

Първо, позоваването на чл. 18, т.6 е неправилно и некоректно, защото в него става въпрос за делегирани членове, избрани в общински, национален, европейски парламенти. И тъй като мандатът на тези органи - общинските, националния парламент и Европарламента, не съвпада с този на партийните органи - общински, градски и районни конференции и конгреси, поради тази причина в чл. 18, т.6 е записано, че мандатът им важи с мандата на партийните органи, а не е пропуснато да се напише за членовете на Националния съвет. Този текст въобще не се отнася до членове на Националния съвет.

 

Второ, решението на Общопартийната комисия е взето на база на тълкуване на духа на Устава, както те са записали, а не на конкретни текстове, уставни постановки и уставни записи.

 

Трето, в раздел 6 на устава, озаглавен "Местни организации и органи, общински организации" в чл.22, ал.2 е казано, че общинската конференция е постоянно действащ орган, който се избира за срок от четири години. Сегашните състави на общинските, градските и районни конференции са избрани в периода февруари -юли 2020 година. Заради здравната обстановка процесът беше удължен. В това число, в техния състав влязоха и тогавашните членове на Националния съвет. Те са избрани от този орган и вече имат своя мандат от четири години.

 

Никъде в Устава няма запис, че с изтичането на мандата на Националния съвет неговите досегашни членове губят правата си и се отзовават от общински, районни и градски конференции. Новоизбраните членове на Националния съвет влизат автоматично по право като делегати на общински, районни и градски съвети, след тяхното избиране за членове на Националния съвет на Конгреса, съгласно чл. 25, ал.5, т.5. Заради това не е необходимо решение на Общопартийната комисия, каквото вече имаме.

 

Четвърто, с решението на Общопартийната комисия се прави тълкуването, че членовете на Националния съвет са делегирани делегати на общинската конференция. Това е организационно неграмотно и установно невярно. Няма понятие в устава на БСП за делегирани делегани на районни, общински и градски конференции на Конгреса. Има делегирани членове на общинските, районните и областните съвети на БСП, както и на Националния съвет, което е нещо съвършено различно.

 

Пето, в устава на БСП в чл.22, ал.6, т.7 е ясно записано как могат да отпаднат или да бъдат отзовани делегатите на общинските, районните и градските конференции, а и, разбира се, на Конгреса, а именно:

 

- Поради законова несъвместимост на партийното членство;

 

- Отказ от членство, преминавенането в други партии, трайно напускане на страната, болест или смърт;

 

Ето защо, аз смятам, че тълкуването на духа на устава от страна на Общопартийната контролна комисия прави това решение не само неуставно, далеч от техните правомощия, но то е в много голяма степен тенденциозно. То е насочено очевидно към решаването на някакви проблеми в партията, а според тълкуването на някои от медиите става дума за много мощна атака, свързана с градската организация на БСП в София.

 

Смятам за много недостойно това, което е извършено, както от ръководството на партията, така и този открит политически слугинаж от страна на ръководството на Общопартийната контролна комисия.

Станете почитател на Класа