Гуверньорът на БНБ подаде оставка, за да започне след седмица на чисто с новите управляващи

„Изненадващ“ ход на гуверньора на БНБ Иван Искров пообърка вчера работата на депутатите. С мотива, че и той самият е избран заедно със заместника си Николай Неновски предсрочно, Искров сюрпризира парламента с оставка (стр. 3). Неновски пък бе предварително нарочен от управляващите за смяна въпреки сходния им „правен статут не по правилата“.
И каквато си е „традицията“ за подобни извънредни ситуации, народните ни избраници от различните парламентарни групи си спретнаха канонада от взаимни обвинения и апокалиптични сценарии за стабилността на българската финансова система.
Познатата говорилня обаче не продължи дълго. По обед от мнозинството внесоха в деловодството свой проект за нов избор, като предложението се оказа пак Искров. Преди това обаче подалият оставка централен банкер получи желаните суперлативи – че е нужна приемственост в управлението на БНБ в условията на криза, че е доказал отдавна своя професионализъм и компетентност и че постъпката му е израз на висок морал и уважение към законите на страната. Жестът на Искров всъщност постигна целта си – той даде да се разбере, че иска да изчисти всякакви съмнения около процедурата и избора му за втори мандат и да започне на чисто с новата власт.
А след всичко случило се вчера, наред май идват облозите. Защото е извън съмнение името на бъдещия банкер №1, но е любопитно с колко ще спечели предизвестения вот на доверие в парламента.

Станете почитател на Класа