Социоложката Боряна Димитрова разкри основната цел на ГЕРБ и защо останалите ще се провалят

Социоложката Боряна Димитрова разкри основната цел на ГЕРБ и защо останалите ще се провалят
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2021
  • Сподели:

Към момента няма една политическа сила, която да обира целия протестен вот, новите играчи късат от БСП, а партията на Слави Трифонов дава заявка за разпад

 

 

"Очакваме 5-6 партии в парламента, възможно е влизането на още 1,2 партии. Очакваме шарен и фрагментиран парламент, който поставя всички въпросителни. България няма да е пред кардинална, политическа промяна на тези избори, както беше с НДСВ и ГЕРБ (през 2009 година)". Това заяви в ефира на БНТ социологът Боряна Димитрова.

 

По думите й правителство с ГЕРБ и БСП в този момент не може да се направи. Боряна Димитрова определи като близък до невъзможното и екзотичен сценарият БСП да спечели изборите.

Според нея, ако ГЕРБ постигне 85% или около 90 депутати, много трудно ще бъде на втори, трети, четвърти да направи коалиция.

"С колко депутати може да се направи правителство е важен въпрос, който не се задава. В правителствата през последните четири години не е имало устойчиво "магическо" число. Ако ГЕРБ на тези избори постигне над 85, около 90, много трудно ще бъде да се направи коалиция.

Ако тези, с които си направил коалиция, са повече от половината от собствените ти депутати, това е рисково", смята още Димитрова.

 

Гледайки поведението на ГЕРБ и на премиера, струва ми се, че целта им вече не е да имат известна преднина, а да имат достатъчна преднина, така че да имат легитимно право. Или поне другите да нямат достатъчна легитимност, поясни Димитрова.

 

По думите й към момента няма една политическа сила, която да обира целия протестен вот. Има няколко заявки и разпиляване в няколко политически субекта, някои от които по-шумни от останалите.

"Коалиция на БСП и ДПС би била доста нестабилна, заради мощна опозиция в лицето на ГЕРБ и "Демократична България". 

 

"Говори се вече за експертно правителство, програмен кабинет. Да, нищо не е изключено. Както и да бъде наречено обаче, това в съзнанието на хората ще си остане като "коалиция на губещите", смята още социологът.

По думите на Димитрова въпросът не е само на математическа сметка, а партиите да преценят дали искат да имат по-дълго политическо бъдеще.

Участието като втори, трети и четвърти партньор според социолога често води до обезличаване и впоследствие заличаване на партии.

 

Димитрова обаче бе категорична - хода на пандемията е решаващ за изборите. Ако дойде неочаквана обстановка, много възможно е голяма част от хората да реагират по друг начин и да има промяна в избирателната активност. 

 


"Има разпиляване в протестния вот между "Демократична България", "Има такъв народ" и Мая Манолова с отровното трио.

"Демократична България" има основно ядро, докато при другите две няма такова. Ще видим битката на ядрата или на перифериите.

Партията на Слави Трифонов прави това, което той е правил години наред, представените листи са идеологически микс, има противоречия, това е потенциална заявка за възможност за разпадане", коментира Боряна Димитрова. По думите ѝ, юридически не може да има нова дата за изборите, ако това се наложи заради пандемията от коронавируса, освен ако няма консенсуса между президент и народно събрание. 

Станете почитател на Класа