Антиваксърството е бизнес, който поставя хората в опасност

Антиваксърството е бизнес, който поставя хората в опасност
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

Антиваксърството е един много голям бизнес навсякъде по света, заяви зам.-директорът на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

 

 

"Ваксините със сигурност имат своята комерсиална страна, но те спасяват животи, докато антиваксърството е обратното - излага срещу ясен финансов интерес всички нас, обществото на опасност от болести, част от които вече са забравени. А е бизнес по една много проста причина - знаете, че в света на социални мрежи и на интензивен обмен на информация, всеки начин да привлечеш внимание е обвързан с повече средства, което можеш да получиш чрез различни канали на реклама и е доказано, че привличането на внимание чрез антиваксъсрска теза е със своя финансов резултат", добави Габровски в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS .

 

По повод изчерпването на наличните количества на ваксините срещу COVID-19, професорът каза:

"Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа, "Зелените коридори" са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини".

 

Лекарят сподели, че е имало предпочитания от хората от зелените коридори за вида ваксина, но ваксините са със сходна ефективност и може да се каже, че добрата ваксина е сложената ваксина.

"Съхранението на част от ваксините е доста трудно, но вече целият процес е отработен", допълни той.

"Опитахме да направим записвания на хората, които да се ваксинират, но много от тях не спазват часове или въобще не идват, затова се отказахме от този вариант", обясни Габровски.

 

"Втората ваксина може да се сложи няколко дни по-късно от предписаното и това няма да повлияе на ефективността й. При всички ваксини има оплаквания, които са свързани с реакция на организма към чуждото вещество, а не странична реакция към самия медикамент", категоричен бе медикът.

 

Тази вечер у нас се очаква да пристигат още 57 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", обяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов. Според него ваксинацията върви бързо и организирано.

 

"Довечера чакаме 57 000, а и за наша радост вчера имаме към 16 000 ваксинирани, предишния ден - 19 000, по-предишния - 21 000, така че в момента и днес се ваксинира. Това са световни доставки. Два дни имахме Европейски съвет, на който всички до един колеги настояват да се спазват договорите и да си пристигат ритмично ваксините, така както трябва, защото ние на базата на тях слагаме и след три месеца знаем, че ще ти дойде другата, да ти сложим другата", допълни той.

 

Проф. Габровски

Станете почитател на Класа