Тежката задача на министър Цветанов

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов все още не е приел нито една от депозираните оставки от шефовете на областни дирекции на МВР, съобщи самият той вчера. Цветанов уточни, че в поисканите от него заявления няма политически мотиви, но не било приемливо МВР да върви след престъпността и просто да я регистрира.
Вероятно някои от висшите полицаи ще останат на постовете си, защото вътрешният министър каза, че ще говори лично с всеки от тях. Но със сигурност и много ще напуснат системата. Някои от тях с основание, защото има райони, в които хората могат поименно да посочат известните престъпници, но не и представителите на реда. Истината обаче е, че и самите полицаи много често се превръщат в изкупителни жертви. Корупцията е факт, но е факт също така, че хиляди униформени всекидневно излагат живота си на опасност с ясното съзнание, че обществото няма доверие в тях. У нас, за съжаление, двайсетолевката и пътният полицай отдавна минават за синоними.
Тежки задачи стоят пред министър Цветанов. Задачи, за които са нужни много политическа воля, солидна подкрепа и дори смелост. Ако за целта няколко висши полицаи се разделят с началническите си кабинети, това е оправдано. Дано само те не се превърнат в поредните изкупителни жертви в нелеката битка с престъпността.

Станете почитател на Класа