Европейските пари пак ни се изплъзват

За втори път Европейската комисия (ЕК) отхвърли оценките за съответствие по четири оперативни програми, които страната ни изпрати наскоро, съобщиха вчера от Брюксел. Същият сценарий се разигра и миналата година, когато ни бяха върнати за преработване и седемте оценки.
Този път в Брюксел не приемат внесените документи за програмите „Транспорт“, „Конкурентоспособност“, „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“. За петата програма - „Развитие на човешките ресурси“, която е изпратена последна, Еврокомисията все още не е взела решение. По „Околна среда“ и „Регионално развитие“ все още нищо не сме депозирали в Брюксел.
С това си решение ЕК отново отлага за неопределен период пускането на междинните плащания към България. А бенефициентите отдавна трябваше да получават тези пари.
Най-лошото в случая е, че причините за поредния отказ са същите, както и преди – отново административни пропуски и слабости, които бяха констатирани и преди година.
И логично идва въпросът: изискванията на Брюксел ли са прекалено високи за нас, или ние нямаме желание да променим порочния си начин на работа? А може би ни липсва опит и капацитет да се справим? Нищо обаче не си признаваме в прав текст. Но така, с едното голо самочувствие, няма да стигнем далеч.

Станете почитател на Класа