Какви депутати си избраха българите?

Какви депутати си избраха българите?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2021
  • Сподели:

Стари муцуни и нови лица, адвокати, сценаристи, доктори: какви хора избраха българските гласоподаватели? Емилия Милчева представя отделните парламентарни групи в 45-то НС.

Първото му заседание ще се състои на 15 април.

 

 

 

Оказва се, че в 45-ия парламент старите муцуни и новите лица са с почти изравнени сили. 117 души от новия 240-членен парламент имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Стотина са били депутати - в миналия или предишни парламенти, а ГЕРБ вкара в новия парламент и трима областни управители - Дани Каназирева (Пловдив-област), Стефан Мирев (Пазарджик) и Невена Минева (Габрово), както и бивш шеф на президентски кабинет, какъвто е Илия Лазаров (СДС).

 

47 от депутатите в бъдещия парламент са завършили право. Сред тях са магистрите по право от УНСС Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън!") и Николина Ангелкова (ГЕРБ). А адвокатите имат господстващо положение. В 44-ото НС, прославило се с нискокачествено законодателство и лобизъм, юристите не наброяваха и трийсетина.

 

Групата на ГЕРБ - министри и депутати с по няколко мандата

 

Освен че в групата на ГЕРБ влизат всички министри от третия кабинет на Бойко Борисов, с изключение на министъра на културата Боил Банов, има неколцина, които са депутати откакто ГЕРБ изгря на политическата сцена. Близкият до Борисов д-р Лъчезар Иванов например се обяви за депутат на ГЕРБ още преди ГЕРБ да беше в парламента с напускането си на ПГ на НДСВ в 40-ото НС. Оттогава до днес е все такъв, независимо от скандалите около него и слухове, че "докторът на Бойко" този път няма да е кандидат. Като него пети мандат ще карат Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Димитър Главчев. С листа на ГЕРБ от 2009-та година насам влизат и Вежди Рашидов, и Десислава Танева, избрани и в 45-ото НС. Останалите също не са голяма изненада като експертиза и биография, някои са били депутати, други като Иван Тотев - кметове.

 

Не е сигурно дали Даниела Дариткова отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ - и не само заради факта, че ГЕРБ не успя да вземе втори мандат в Смолян. Предстои партията, спечелила най-много гласове на 4 април, да мине в опозиция. А след като Борисов отказа да е депутат, за лидер на групата ще се търси политик с по-голям опит и бойкост - най-вероятно някой от бившите министри.

 

Групата на "Има такъв народ" - адвокати, сценаристи, експерти

 

С листата на "Има такъв народ" народни представители станаха адвокати от Ямбол, Плевен, Благоевград, Бургас, Монтана, Велико Търново, Видин. Сред парламентаристите на Слави Трифонов, които са общо 51, има и други юристи, а според медийни публикации една от тях - Ива Йорданова-Рупчева, ще бъде предложена за председател на 45-ото НС. Тя е оглавявала Дирекцията по правни въпроси в предишния парламент.

 

В парламентарната група на "Има такъв народ" са представени предприемачите и, разбира се, сценаристите от "Шоуто на Слави". В ролята си на експерти са имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски и икономическият анализатор Мика Зайкова.

 

Групата на БСП - селекция на Нинова

 

Препирните на "Позитано" 20 заради номинациите за депутатските листи не останаха скрити. В крайна сметка лидерът на БСП Корнелия Нинова получи групата, която искаше - предимно от хора, които еднолично подбра. Но какво от това, след като социалистите изгубиха половината избиратели спрямо вота от 2017 година.

 

Преобладаващата част от левите депутати карат пореден мандат в Народното събрание и едва ли ще изненадат с нови идеи. За икономиста Драгомир Стойнев ще е пети, както и за колегата му Румен Гечев. Надеждата е в тези, които са за първи път там - например технократът и IT-предприемач Благовест Кирилов.

 

Групата на ДПС - млади и стари под един покрив

 

В сравнение с БСП и ГЕРБ, партията на Ахмед Доган не просто поднови групата си, но даже я подмлади. Двама лидери на областни младежки организации стават депутати - кариерно израстване, което в партията следват. Това са Мастън Мастънов от Велико Търново, който е едва на 29 години, и Байрам Байрам от Кърджали. Нови лица са и Хатидже Георгиева, бивш зам.-кмет на община Сунгурларе и председателят на общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. От Кърджали е избрана и Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието в правителството на тройната коалиция. ДПС вкарва в парламента и човек с много голям опит в държавната администрация - юриста и председател на Областния съвет на партията в София-град Цветан Енчев. Той има опит от Европарламента, министерството на околната среда и водите, здравното министерство, агенцията по кадастъра и др. 

 

Групата на ДПС обаче се отличава и с парламентаристите-ветерани. Седми мандат предстои на Йордан Цонев, Джевдет Чакъров и Хамид Хамид, а за Рамадан Аталай и Хасан Адемов ще е осми, при това без прекъсване от 38-ото НС насам.

 

Групата на "Демократична България" - юристи, икономисти, еколози

 

Юристи, икономисти и предприемачи доминират в групата на "Демократична България" (ДБ). От години някои от тях са познати с дейността си на граждански активисти и правозащитници. В 45-ия парламент обаче с листата на обединението влязоха и издателят Манол Пейков ("Жанет 45"), Албена Симеонова, която работи в областта на биоземеделието, музикантът Стоян Михалев и други.

 

Депутат на ДБ е и д-р Александър Симидчиев, един от лекарите, придобили публична известност заради активната си позиция по време на пандемията. В групата е и Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, с експертиза в областта на сигурността, а такива депутати в бъдещия парламент се броят на пръсти. Този дефицит може да се окаже проблем предвид растящото напрежение в Черно море и необходимостта да се вземат бързи и важни решения.

 

Групата на "Изправи се! Мутри вън!" - познати и непознати

 

От 14-те депутата в бъдещата парламентарна група на "Изправи се! Мутри вън!" половината са познати, другата половина - не. Мая Манолова, Татяна Дончева, Мария Капон са все бивши народни представители, Максим Генчев е известен от филма за Левски, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - от "Отровното трио". Седмият познат е Румен Йончев,  преминал и през дясното, и през лявото, и през Бареков, и акостирал в новата формация.

 

След три дни всички тези хора ще трябва да работят на ползу роду...

Станете почитател на Класа