Курумбашев разгроми Нинова: С този лидер БСП не я чака нищо добро

Курумбашев разгроми Нинова: С този лидер БСП не я чака нищо добро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

"Началото на историята на БСП и на историята на БСП като опозиция на ГЕРБ не започва с идването на Корнелия Нинова като председател". Това заяви пред БНР Петър Курумбашев, бивш депутат и евродепутат от БСП, един от създателите на студентското предаване "Ку-ку", бивш главен редактор в Нова телевизия, бивш главен мениджър на Българската национална телевизия.

 

Той припомни, че в 41-вото и 42-рото Народно събрание БСП е била най-острият опонент на ГЕРБ: "Аз си мисля, че ние се справяхме по-добре като опозиция, когато бяхме 40 народни представители, а ГЕРБ имаше 116, отколкото сега, когато БСП имаше само 15 депутата по-малко от ГЕРБ. Управляващата партия ГЕРБ падна с 20% на изборите, което е нормално след управленски мандат, а БСП падна наполовина".

 

Според него избирателите не са разпознали БСП като основна политическа опозиция, тъй като са класирали други три партии в парламента, които са опозиция на ГЕРБ. "БСП има една трета от гласовете, които са на заявената опозиция срещу ГЕРБ", отбеляза екс депутатът.

 

Курумбашев определи няколко теми, по които Българската социалистическа партия е "блестяла с отсъствието си" - изборите на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

 

"Къде беше БСП по време на протестите срещу Бойко Борисов и Гешев през лятото на 2020-а? ... Най-простият ход беше да излязат от парламента. Излизаш от НС и казваш, че този парламент се е изчерпал, че смяташ, че хората искат промяна и предсрочни избори, че в това НС са партиите на статуквото. БСП излезе от парламента точно когато не трябваше да излиза - преди европейските избори, когато нямаше ситуация на улицата, когато трябваше да стоят вътре и да разковават управлението на ГЕРБ.

 

Направиха им услугата да няма парламентарен контрол, докато има кампания за избори за ЕП, и се върна, когато те свършиха, без някаква специална причина", коментира бившият депутат и евродепутат от БСП.

 

Като единственото попадение на Корнелия Нинова като лидер на социалистите Петър Курумбашев определи предложението Румен Радев да бъде кандидатът на БСП за президентските избори през 2016-а година.

 

"Не 10-ка, а да кажа 11-ица. Изключително рисковано предложение - с оглед на това партия като БСП да приеме външен кандидат, още повече съвсем непознат политически. И сега, когато това е твой политически актив, ти казваш, че ще преценим след парламентарните избори дали да го подкрепим. Слави Трифонов човешки намигна и каза, че харесва това, което прави президентът Радев, дори не е казал, че ще го подкрепят, но това е очевидно послание към хората, които харесват Румен Радев. Защото има много хора, които не харесват БСП, но харесват президента", коментира Петър Курумбашев.   

 

"По отношение на вътрешнопартиен тоталитаризъм БСП надмина другите политически партии", каза той и се съгласи, че Корнелия Нинова е това, за което самата тя обвинява Бойко Борисов на национално равнище: "С този лидер БСП не я чака по-добър резултат". 

 

Прогнозата на Курумбашев за 45-ото Народно събрание е бързо отиване към предсрочни избори. 

 

"Очевидно ГЕРБ ще предложат правителство, което няма да получи подкрепа. Отиваме към "Има такъв народ", които имат два варианта - да върнат мандата или да се направи правителство с ограничен мандат и ограничени задачи, примерно до края на годината. По-чисто и честно е да се отиде на нови избори и както каже избирателят. Следващият парламент ще е задължен вече да състави правителство", смята бившият "кукувец."

Станете почитател на Класа