Експерт със заплетен сценарий какво ще се случи с кабинет на Слави

Експерт със заплетен сценарий какво ще се случи с кабинет на Слави
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

"Изминаха две много дискусионни седмици, повечето партии изразиха своите намерения, не ми се струва, че ИТН ще прибави нови намерения и след консултациите при президента Румен Радев с първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

 


Но това, което е важно, е че страната влезе все пак в тази процедура на преговори, защото бяха започнали да се вещаят кризи и разпад на парламента, преди това да се е случило". 

Това каза пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на изследователски център KANTAR. 

"Превантивно започнахме всички да се съмняваме, че политическите партии няма да се разберат и ще направят ново мнозинство. Най-малко миналата седмица доказа, че това е възможно поне около това, което се случи в парламента в края на миналата седмица", посочи още в тя.

И допълни, че колкото и да продължи този парламент, той ще бъде парламент на плаващи мнозинства и на различни конфигурации:

"Има обективни теми, които обединяват т.нар. новите партии в него, освен различията, очевидно те имат важни за себе си програми. Отвъд опитите за обвинения, от това, което чухме и видяхме, разбрахме, че парламентът е жив, че ще има и дискусии, които няма да се сведат до лични противоборства", каза Абрашева. 

Тя посочи, че в момента президентът Румен Радев действа последователно и така, както и предвидено по Конституцията.

По думите ѝ хората се вълнуват ще има ли управление с по-дълъг хоризонт на действие. Според нея правителство с мандат на ГЕРБ-СДС едва ли ще бъде подкрепено". Дали "Има такъв народ" ще предложат правителство според Абрашева е най-трудният въпрос в момента.

Станете почитател на Класа