Абсурд – защо всички подкрепят правителство на „Има такъв народ“? И какво следва?

Абсурд – защо всички подкрепят правителство на „Има такъв народ“? И какво следва?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2021
  • Сподели:

„Демократична България“ официално обяви чрез лидера си на консултации при президента, че биха подкрепили правителство с мандата на партията „Има такъв народ“.

 

И какво? Не се чуват възмутени коментари от насипното дясно как може да подкрепят партията на чалгаря. А такива възмущения се лееха из социалните мрежи срещу демона Слави Трифонов, от момента, в който създаде партията си. Сега обаче цари подозрително мълчание. Има нещо тук, изглежда на насипно десните им харесва Слави Трифонов да направи правителство.

 

Свидетели сме на абсурд, какъвто не се е случвал за последните 30 години – всички партии в доста пъстрия парламент заявиха, че ще подкрепят правителство на „Има такъв народ“, която няма мнозинство.

Борисов каза още преди да вземе мандата, че е готов да даде на „Има такъв народ“ 10 депутати, за да направят правителство. Все едно са яйца в кошница.

 

Корнелия Нинова отначало обяви, че БСП ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“ без да влиза в него. После, след обсъждане в партийното ръководство, от БСП излязоха с решение, че ще подкрепят такова правителство с пет условия. Условията са приемливи и принципни, не са някакво изнудване.

 

ДПС също обявиха на консултации при президента, че ще подкрепят правителство с мандата на „Има такъв народ“.

За партията на протеста „Изправи се! Мутри вън!“ е пределно ясно, че биха подкрепили правителство на „Има такъв народ“.

 

Получава се нещо като измиване на ръцете. Хората на Слави Трифонов да се оправят, да поемат отговорност. Само че такова правителство може да просъществува кратко, може да падне всеки момент.

 

Това е удобно на всички други партии

 

 

Такова правителство може да бъде свалено винаги, когато решат някоя от партиите ГЕРБ, ДПС и БСП. Те не искат да правят помежду си правителство, но ще свалят направеното от другите партии, макар и отначало да го подкрепят.

Абсурдът е пълен – всички, които не харесваха (и все още са против) партията „Има такъв народ“, са готови да подкрепят правителство с нейния мандат.

 

И започват възмущения защо партията „Има такъв народ“ не иска да носи отговорност, не ще да управлява и т. н. Това е също като вълненията, че президентът Радев нищо не прави. Президентът Радев по конституция нищо не може да направи – не може да уволни Борисов и да назначи нов премиер, не може да разпусне парламента и да насрочи избори, когато си реши, и т. н. Може само да говори и да връща законопроекти, които после ги гласуват втори път и толкоз.

 

Партията „Има такъв народ“ е в подобно положение – има 51 депутати, при мнозинство за взимане на решения 121. Може да участва в законодателната власт, но взима решения само заедно с други. А за изпълнителната власт трябва сериозна коалиция. Както се вижда и първата политическа сила в парламента не може да направи правителство.

 

Ситуацията подсказва, че повечето хора виждат в партията „Има такъв народ“ инструмента, с който да се отстрани окопалия се на всички етажи на властта Борисов. И имат към нея по-големи очаквания и претенции, отколкото са възможностите й.

 

Какъв е изходът? Нови избори са неизбежни. Дали след 5 месеца, дали след година, нормализирането на страната след управлението на Борисов ще е съпроводено с избори начесто и краткосрочни преходни правителства. Това, впрочем се случва в последните 6-7 години в различни страни от ЕС – избори всяка година или през година.

 

 

Иван Бакалов

 

 

 

Станете почитател на Класа