"Аз съм българският Навални." Или когато се изгуби нишката с реалността.

"Аз съм българският Навални." Или когато се изгуби нишката с реалността.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2021
  • Сподели:

Стъки бил българският Навални. Но може би Марешки прилича повече на руския опозиционер? А Иван Гешев бил българската Лаура Кьовеши. Остава Бойко Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела.

 

 

 

Коментар на Петър Чолаков.

 

В България обичаме да сравняваме родните знаменитости с изтъкнатите представители на големите нации. ММА боецът Станислав Недков-Стъки и лидерът на "Воля" Веселин Марешки например са в задочен спор кой от тях е "българският Навални". В крайна сметка, щом имаме "кандидати" за "българския Синатра" и "българския Елвис", защо да няма и наш "аналог" на руския опозиционен лидер?

 

Да оставим настрани липсата на скромност. Работата е там, че Навални в продължение на години се съпротивлява на един окопал се във властта авторитарен режим, рискувайки всичко, дори физическото си оцеляване. Но същото не може сериозно да се твърди за Стъки и Марешки. Всъщност и за двамата остава подозрението, че са били приближени на управлението на ГЕРБ, за което 90% от българите посочват, че "има корупционен проблем" (според "Трансперънси интернешънъл").

 

Боец против или за ГЕРБ? 

 

От една страна ММА боецът, политолог и кандидат за президент Недков твърди, че не е свързан с ГЕРБ. От друга, той използва реторика, която напълно съвпада с тази на партията на Борисов, която с кратки антракти управляваше повече от десетилетие. След изборите на 4 април 2021 Недков патетично заяви, че правителство, в което не участват ГЕРБ и Борисов, ще е "подмяна на вота и пладнешки грабеж"; заплаши, че ще дойдат на власт "хора без CV-та и мутреси", което щяло да доведе "до спиране на еврофондовете".

 

Като лидер на новоучреденото Консервативно-патриотично движение, което издигна кандидатурата му за държавен глава, Станислав Недков атакува президента Румен Радев със същите фрази, които се чуват от Бойко Борисов и неговите приближени.

 

Щом служебният кабинет съобщи, че разполага с документи, които пораждат съмнението, че г-н Недков е бил сред "бенефициентите" на модела ГЕРБ-ДПС, получавайки в съмнителни конкурси над 1 милион лева, Недков нахлу, придружен от здрави момчета, в кабинета на министъра на спорта, за да "иска обяснения". Дали г-н Недков е получил суми от държавата чрез нагласени конкурси - това ще каже съдът. Ала борците за законност и демокрация не би трябвало да броят хулиганските си прояви за "трудов стаж".

 

А ако Борисов се обяви за българския Мандела?

 

Месеци преди Станислав Недков, и Веселин Марешки се оприличи на Навални. Що се отнася до г-н Марешки, осъден на 4 години затвор за рекет - фактът е, че той не успя да разсее съмненията, че в 44-ото Народно събрание "Воля" бе по-често патерица на коалицията между ГЕРБ и ОП. Дали г-н Марешки е бил "мотивиран" да подкрепя бившите управляващи чрез дамоклевия меч на завладяната от олигархични интереси съдебна система, или не - това е важен въпрос, на който трудно можем да дадем категоричен отговор. Но при всяко положение и той е твърде далеч от облика на борец против статуквото, поради което сравнението с Навални е нелепо.

 

Подкрепа за Марешки в 44-ото НС

 

По принцип, сравненията на българските изтъкнати личности с тези на големите нации силно намирисват на провинциални комплекси. Добре е също, когато се правят паралели, да не се изпуска съвсем нишката, която свързва полето на въображението с реалността. Вече чухме магистрати да наричат Иван Гешев "българската Кьовеши", а Борисов сравни идването на власт на служебното правителство с 9-ти септември. Остава само лидерът на ГЕРБ, който навсякъде се жалва, че е обект на репресии - въпреки множеството категорични данни, че управлението му е замесено в тежки корупционни скандали и други престъпления - да се обяви за българския Нелсън Мандела.

Станете почитател на Класа