Социологът Живко Георгиев: Слави няма потенциала на Сакскобургготски от 2001-а

Социологът Живко Георгиев: Слави няма потенциала на Сакскобургготски от 2001-а
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.06.2021
  • Сподели:

Социологът Живко Георгиев прогнозира победа на партията на Слави Трифонов Има такъв народ на предсрочните парламентарни избори, но не и главоломен успех. Според него ГЕРБ може да падне и под 20% електорална подкрепа заради разколебаването на периферния й избирател, но твърдото ядро остава все така силно. "Слави Трифонов няма потенциала на НДСВ", отсече Георгиев в интервю за "Марица".

 

"Ако вземем за репер резултата от миналите избори ​- ГЕРБ малко над 25, ИТН 17, БСП 15, сегашните сондажи показват дина​мика в тази картинка. Подкрепата за ГЕРБ е в низходяща тенденция, движи се към 20 процента, а може би ще слезе и под тази граница. В същото време "Има такъв народ" се движи нагоре. И то става въпрос за изследвания само в България, а на 4 април ИТН добави 1.5 процента от чужбина. Така че изглежда много вероятно на тези избори ИТН да мине 20-те процента", прогнозира той. 

 

Все пак ГЕРБ на този етап няма как да падне прекалено, предупреди Георгиев. 

 

На тези избори е по-вероятно ГЕРБ да загуби първото място. Може да го запази при едно-единствено условие - ако активността е много ниска. Просто защото, сравнена с новите партии, има по-голямо твърдо ядро.  Трудно обаче ГЕРБ може да падне под 16-17 процента,  това е минимумът към момента, убеден е той. 

 

"Колко може да качи ИТН - не виждам тавана му много над 22-23 процента, въпреки че е в ситуативен възход. С ИТН не може да се повтори онова, което стана с НДСВ. Просто в полето на протестния наказателен вот, където е силата на "Има такъв народ", конкурентите са сериозни", коментира още преподавателят в СУ. 

 

Потенциални конкуренти, изяждащи от вота за ИТН, за него са ДБ, Българското лято на Васил Божков и Възраждане на Костадин Костадинов. БСП също е там, но не е сочена за истински протестърска партия. 

 

Живко Георгиев допуска, че в 46-я парламент ще има 1-2  формации повече, отколкото в предишния. Българските патриоти имат шанс да влязат. Малко скрита картинка са, но имат своите шансове Българско лято и Възраждане. Не трите наведнъж, но поне две от тях имат реален шанс да влязат в парламента. Т.е. партиите на протеста могат да получат мнозинство, ако дефинираме понятието и към трите, вече етикетирани по този начин, добавим още една-две, добави той. 

 

По думите му вече текат съгласувания за следващия кабинет, макар да не се афишират публично, а президентът Румен Радев е помогнал на партиите да видят демо модела му чрез служебното правителство. 

 

Според социолога коалициите са неизбежни, при това в сложни комбинации от по 3-4 парламентарни сили. 

 

Попитан дали ГЕРБ си отива, той е особено предпазлив и уточнява: 

 

"Най-дълго ГЕРБ ще се задържи в Северозападна България, както беше доскоро с БСП. Сега ГЕРБ ще държи там, където е успяла да си оформи удобен феодален анклав.

 

Но ерата "ГЕРБ" окончателно ще си отиде след следващите местни избори. ГЕРБ се задържа така дълго, въпреки че се клатеше в последните години на централно равнище, защото успя да се укрепи в местната власт. НДСВ не успя да се задържи на сцената, защото не можа да се вкорени в местната власт", предвижда той. 

 

Станете почитател на Класа