Д-р Кунчев за странната ситуация с ваксините в България

Д-р Кунчев за странната ситуация с ваксините в България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2021
  • Сподели:

В България можеш да се имунизираш в рамките на 2 часа с ваксината, която си избереш. Няма друга такава страна в Европа, казва д-р Кунчев. Но желаещи няма. "Завиждам на колегите в Германия

за подкрепата, която получават."

 

 

 

Доктор Кунчев, България продължава да е последна по ваксинации в Европейския съюз. Къде се провалиха властите?

 

Ангел Кунчев: От чисто епидемиологична гледна точка ситуацията е много добра. Ние имаме под 20 на 100 000 заболеваемост и под 2 на 100 000 смъртност. Но същевременно сме с най-ниския обхват ваксинирани. Това не е изненада. И досега, при други кампании за препоръчителни ваксини, обхватът в България е много нисък. Така е с грипната ваксина, с ваксината срещу рак на маточната шийка. Това се дължи преди всичко на изключително ниското ниво на доверие във всички институции, включително и в здравните. Тези социално-психологически системи са най-трудни за въздействие. Те са инерционни. Дори да правиш всичко необходимо, резултатът се вижда след няколко години. 

 

Защо хората не вярват във ваксините? Защо точно в България? Нима тук хората четат повече невярна информация в интернет?

 

Ангел Кунчев: Ролята на социалните мрежи е много голяма. В 80 процента от случаите информацията там е невярна или изкривена. Тя създава у хората страх и подхранва известните теории за какво ли не, че здравето се уврежда, че ваксините не са достатъчно изпробвани, стигайки и до най-крайните и абсурдни неща - чипиране, връзки с 5G и т.н.

 

Но не може да се продължава така. Ще се стигне до поредна вълна, поредно препълване на болниците. Делта мутацията се разпространява. Какво може да се направи?

 

Ангел Кунчев: Доста неща можем и трябва да направим. На първо място да ангажираме всички структури в държавата, няма как здравното министерство само да се справи. Завиждам на колегите в Германия донякъде, защото виждам колко силна подкрепа на най-високо политическо ниво имат. Колкото по-ниско е нивото на доверието в институциите в България, толкова повече ние трябва да се стараем да даваме цялата информация. За съжаление, моето лично впечатление е, че не е въпрос само на информация. Хората взимат това решение по-скоро на емоционална база, отколкото на рационална. Трябва повече да се наблегне на емоционалното вземане на решения и преодоляването на страхове. Трябва да имаме подкрепата на медиите, защото не знам за друга страна в Европа, която да дава толкова широко поле за изява на откровено антиваксърски настроения, включително и у колеги лекари. Всичко това разколебава хората. 

 

Какви са вариантите оттук нататък - по-всеобхватни кампании, финансово стимулиране на ваксинираните? 

 

Ангел Кунчев: Имаме примери в тази насока. Комплексът Албена е първият, който постигна в отделни хотели и ресторанти 100% ваксионационно покритие. Там раздаваха 500 лева като стимул на всеки имунизиран. Министерството започна разговори с международни организации, с Европейската комисия, със Световната здравна организация, които са готови и технически, и финансово да подкрепят такива дейности. Беше създаден и обществен съвет, включващ представители на медиите и други известни лица, които да подкрепят такава кампания. 

 

Стига се до абсурдни ситуации заради ниския интерес. Появи се информация например, че ще се наложи да изхвърляме ваксини. Така ли е?

 

Ангел Кунчев: Намираме се в много странна ситуация. Няма друга страна в Европа, в която можеш да се имунизираш в рамките на два часа с ваксината, която си избереш. На лице са и четирите, разрешени от ЕМА. В същото време продължаваме да сме с обхват между 3 и 13 000 дневно, което е много ниско. Ако ние не достигнем 35-40 000 дневно няма как към есенния сезон да сме достигнали някакви защитни нива. Относно изтичането на срока на годност - така е, но към момента няма партиди, които да се е наложило да бъдат унищожени. Първите големи количества на AstraZeneca ще достигнат срока си на годност в края на август. Има интерес към тях и от съседни страни, и от по-далечни. В момента се водят разговори с Черна гора, Косово, Босна, Бутан. Механизмът е сложен - трябва ни разрешение на производителя и трябва да го координираме с Европейската комисия. Всичко това отнема време. 

 

Оптимист ли сте, че страната някак ще се справи с тази ситуация? 

 

Ангел Кунчев: Тази ситуация съвпадна и с проблемното политическо положение, с честите избори, със служебно правителство, което има орязани правомощия. Надявам се, че ако бъде съставено редовно правителство, то ще припознае това като първа и най-важна задача. От епидемиологична гледна точка държавите не само в Европа, но и в целия свят, нямат по-важна задача от тази да предпазят обществото от нова вълна. 

 

Кога ще има нов ръст на заразените в България? Делта мутацията се разпространява изключително бързо в другите европейски държави.

 

Ангел Кунчев: Обикновено в България ситуацията се променя между месец и месец и половина след Западна Европа. Затова очаквам в края на август или началото на септември това да се случи.

Станете почитател на Класа