Защо свещеници на Балканите поведоха антиваксърска кампания

Защо свещеници на Балканите поведоха антиваксърска кампания
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2021
  • Сподели:

Напук на топлите юлски дни, предупрежденията за опасно високи жеги от метеоролозите и повишаващите се случаи на Делта варианта на COVID-19, православните гърци не пропускат редовните църковни служби и тържества като сватби и кръщенета.

 

Носенето на маски в затворените пространства е по-скоро изключение, социална дистанция не се спазва, а гръцките духовници не се притесняват да използват едни и същи ритуални прибори при литургиите, които присъстващите да си предават от ръка на ръка и от уста на уста.

 

"Църковните власти отказват да контролират вярващите, защото зачитат личността им и упованието в Бог", пише на входа на атинската църква "Свети Никола".

 

Докато в останалата част на света се притесняват от нова вълна на заразени от коронавирус и правят всичко възможно, за да ваксинират по-голямата част от населението си до септември, за гръцките свещеници и в гръцките православни храмове вирус сякаш не съществува.

 

Освен че отказват да спазват каквито и да е било противоепидемични мерки, част от представителите на гръцката православна църква се обявиха публично против имунизацията и призоваха християните да избягват ваксините, понеже за тях това е средство, което води до спонтанни аборти.

 

На това мнение е и епископът на гръцкия остров Китира, който пред Balkan Insight твърди, че е открил информация, описваща клетъчните изменения след поставена инжекция на Pfizer или Moderna.

 

"Това не са лекарства, а синтетични фармацевтични продукти, които целят намаляване на световното население и унищожаване на живота, който е създаден от Бог", смята духовникът и не е сам в позициите си.

 

Вижданията му са подкрепени от ортодоксални свещеници от цяла Гърция и Източна Европа, а апелът им за избягване на имунизацията става все по-настоятелен след обявяването на намеренията на властите да направят ваксинацията задължителна за определени групи професии.

 

"Ние се застъпваме за човешките права, същите права, които споделя и религията ни. Бог не ни задължава да бъдем християни. Правим го защото вярваме в него. Тогава защо ни задължават да вярваме във ваксините? А и има много неща, които науката не може да обясни около коронавируса, но никой не говори за това ", казва гръцкият свещеник Василис Волудакис в пламенната си проповед пред събралите се в църквата.

 

 

Пред Politico той отива още по-далеч, като заявява, че имунизацията срещу COVID-19 ще ни превърне в полухора, а правителството и лекарите, които днес стоят зад тази кампания, в бъдеще "горчиво ще съжаляват".

 

Негови привърженици в Румъния също разпространяват сред православните християни недоказани и дори абсурдни твърдения като това, че ваксините срещу COVID-19 са създадени от "сенчести сили", носят чип с дяволското число 666 и имат опасни странични ефекти.

 

"Не смея да насърчавам никого да се ваксинира. Това е единствената ваксина, която не е тествана върху животни, а се тества директно върху хората и вече има инциденти. Най-доброто лечение и предпазване е молитвата. Молитвата е хиляди пъти по-силна от всяка ваксина", казва Теодосие Петреску, архиепископ на румънската православна църква в Томис пред една от най-гледаните телевизии в северната ни съседка.

 

Изявлението му е подето от старокалендарската румънска църква, която се води по григорианския календар и също отказва да признае ваксините като средство за предотвратяване на заразяването с COVID-19.

 

Подобни мнения могат да се чуят и на други места в Източна Европа, а обяснението е все едно и също - ваксината не е тествана достатъчно, за да се прилага на хора.

 

В България, макар и православните свещеници да не се изразяват категорично "за" или "против" имунизацията, отношението към овладяването на вируса е достатъчно показателно.

 

Миналата година, по време на национална карантина, когато църквите бяха сред малкото обекти, останали отворени, а вълната на заболели растеше дотам, че капацитетът на болниците достигаше лимита си, великденските служби у нас се извършваха с обща лъжичка, а вярващите нямаха нищо против.

 

Дали религията има по-голям авторитет от науката? По всичко изглежда, че след православните на Балканите това е тенденция.

 

Обратно в Гърция, антиваксърската кампания на духовниците расте с всеки изминал ден. През последната седмица хиляди демонстранти се събраха в Атина, за да изразят гнева си срещу задължителните ваксини и имунизацията на деца.

 

Из гръцката столица се носеха плакати с лозунги "Ние казваме "Не" на отровата", обградени с кръстове и християнски символи, а свещеници бяха заснети да пеят църковни песни сред протестиращите.

 

В това време усилията на правителството да се справи с нарасналите случаи на новия Делта вариант на COVID-19 продължават. От началото на месеца в страната се регистрират по средно 2000 нови случая на ден, а изцяло ваксинираното население е само 44%.

 

В опит да подобрят ситуацията, властите въведоха задължителна имунизация на здравните работници и разрешиха ваксините за деца.

 

От 15 юли посещението на барове, ресторанти, кина и театри в Гърция е разрешено само за ваксинирани, а църквите отново остава извън списъка с рестрикции, въпреки че са най-честите нарушители на правилата.

 

За момента правителството си затваря очите пред призивите за отказ от имунизация, отправени от духовенството в страната, и не коментира дали антиваксърската им кампания може да повлияе на опитите за достигане на колективен имунитет.

 

Науката и религията не за първи път се сблъскват, а историята на Балканите е показала, че е най-добре да не се застава между тях. А дали липсата на намеса от страна на държавата в религиозните въпроси този път няма да струва скъпо, тепърва ще се разбере.

Станете почитател на Класа