Българска инвазия в Netflix? Крайно време е!

Българска инвазия в Netflix? Крайно време е!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Измежду всички караници за формиране на мнозинство за кабинета на малцинството, политически заяждания между Борисов и Рашков и призиви за ваксинация от здравното министерство, една значима новина остана някак назад в информационния поток - българските власти ще канят Netflix и Disney+ да инвестират повече в България и да вземат да направят някоя и друга продукция по нашите земи.

 

Ето това е наистина важно, защото още дядо Вазов е осъзнал огромния креативен потенциал на България да дава неща на света, особено ако става въпрос за света на ентъртейнмънта.

 

И ако за Disney+ нещата са малко по-сложни с техните огромни блокбъстър проекти и възраждане на стари франчайзи, то в идеята за колаборация с Netflix има много хляб.

 

Легендите разказват, че е склонна да замеря с пари всеки един човек, който отиде при тях с идея за нещо. И няма как да няма поне малко истина в това, след като става въпрос за стрийминг платформа, дала на света продукции като Sexy Beast, America: The Motion Picture, Back With the Ex, Sex Life, The Floor Is Lava и Army of the Dead.

 

Нещо повече - оттам са готови да дадат пари за предисторията на Army of the Dead - само по себе си един много скъп и много тъп филм, която предистория ще е романтична екшън-комедия.

 

Да, тук говорим за хора, които ценят количеството над качеството, а ние можем да ги изненадаме с комбинация и от двете. Защото ако днешният шоубизнес е все по-основан на сеира като форма на забавление, нека го признаем - никой не може да прави сеир така, както ние българите го можем.

 

Затова и тук си позволяваме да дадем няколко скромни идеи на всички потенциални продуценти, които доволно потриват ръце в очакване на мултимилионните сделки с Netflix. Ако си харесате нещо, взимайте го на воля. Искаме само накрая в надписите да ни споменете в секцията с благодарности.

 

Ето ги и самите идеи:

 

Сватби по български

 

Документална развлекателна поредица, която да отведе многонационалната аудитория на Netflix през всички мъчения, през които са принудени да преминат двойките, докато организират това, което по някаква причина се предполага, че трябва да е най-щастливият им ден.

 

Този въодушевяващ сблъсък между старо и ново, между традиционни обичаи и неща, които сме видели в американските филми, между свекърви и тъщи, които се борят за надмощие върху това чия визия за "хубаво" трябва да бъде наложена над младоженците.

 

Зрителите също ще могат да видят как се комбинират народни хора, It's My Life на Bon Jovi, "Бяла роза", патешкият танц и Ивана, ще научат за символиката на ритнатото менче и за значението на прословутия танц с пиле на кума.

Въобще документалката може да даде особеностите на националната сватба, представяйки ги по един свеж и забавен начин, който да ви накара да изберете завинаги ергенския живот.

 

Ново възраждане за "true crime" жанра

 

България може да бъде златна мина за всички oнези продуценти на криминални документални сериали - т.нар. "тру крайм".

 

Публични убийства, големи неразкрити грабежи, знакови отвличания, големи трагедии - историята на страната ни само за последите 30 години е живият мокър сън на тру крайм маниаците. А ако някой реши да се гмурне отвъд - в онези потулени престъпления по време на предишния режим...

Страната ни има потенциала да стане световно известна с криминалните си документалки. А и това ще има огромна полза за самото общество - най-сетне да се появи някой, който действително да има желание да разследва убийствата от началото на Прехода досега.

 

Току-виж някой наистина открие кой уби Татяна Стоянова. Например...

 

Да залеем Netflix с типичното пост-соц кино

 

Всички знаете основите - история за подценяван протагонист, който изстрадва живота си в България на прехода, мутри го бият и унижават, по някое време прави не особено взаимносъгласен, но за сметка на това адски грозен за гледане секс.

Кой знае... това, което у нас е до болка познато кино, на Запад може да се превърне в инди шедьовър на модернистичното мислене и визия.

 

Историческо фентъзи - хан Аспарух язди дракони

 

Така и така у нас масово подхождаме към историята като към някаква приказка с добри и лоши герои. Холивуд има стара традиция да хваща даден исторически момент и да го превръща във фентъзи, нямащо нищо общо с реалността. Защо тогава хан Аспарух да не прелети Дунава на дракон и с огнен дъх да не помете византийската армия?

 

Или дамата от река Ахелой да даде вълшебен меч на цар Симеон, с който той да тръгне да превзема Константинопол, но маговете на Василевса да успеят да го покосят със зла магия. Или пък история за армията от зомбита, която некромансърът хан Кубрат вдига, за да победи Византия.

 

Току виж при екранизацията продуцентите успеят да убедят Netflix част от героите да не са чернокожи.

 

Български римейк на House of Cards

 

Българската политика е такова епично шоу, че няма как една нейна художествена интерпретация да не бие по рейтинг хитовото шоу на Netflix с Кевин Спейси. Все пак там имат само един крайно порочен политик, дето си говори със зрителите, тук имаме купища.

 

Секс, наркотици, димитровградска чалга, кюлчета злато, яхти със съмнителни бизнесмени и морално пропадане - какво повече може да иска един зрител?

 

Шоу на Карбовски

 

Така де, ако ще търсим сеира, нека се целим високо. Или ниско, зависи от гледната точка.

 

Истината обаче е, че този шоков момент, който го предлага например Tiger King със своя протагонист - изрусен гей каубой с киче, който има десетки и стотици тигри, но същевременно май малко се плаши от тях, Карбовски може да го надскочи със своите истории за многодетни ромски майки от гетата, плеймейтки със съмнителни връзки, наркомани тийнейджъри и какво ли още не.

 

И гладните за зрелища зрители ще поглъщат още и още от същото, особено ако от Netflix добавят своята визуална магия. Най-много някое #MeToo да стане помеждудругото, но, дето се казва, това са рисковете на стрийминг предаването.

 

 

Доктор О'Боли

Станете почитател на Класа