"В България е налице антимафиотски консенсус". Румен Радев положи клетва за втори мандат

"В България е налице антимафиотски консенсус". Румен Радев положи клетва за втори мандат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.01.2022
  • Сподели:

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласеше клетвата, която те произнесоха в пленарната зала.

 

"В България е налице антимафиотски консенсус", каза президентът в своето обръщение пред Народното събрание. Той определи като ключово връщането на държавността, включително бързата реформа на прокуратурата, защото в противен случай може да се отвори пътят към реваншизъм. Държавният глава каза още, че ще е критик и на новото управление в случаите, когато намира решенията на изпълнителната и на законодателната власт за неправилни, но остава и отворен за диалог.

 

Румен Радев

 

"Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", посочи той.

 

Радев добави още, че първият му президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление е достигнал своя апогей, "докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше".

 

"Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", допълни Радев. Още в началото на обръщението му депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала.

 

На церемонията присъстваха министър-председателят Кирил Петков, членове на Министерския съвет, на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на регистрираните у нас вероизповедания. В началото ѝ бе изчетено решението, с което ЦИК обявява Радев и Йотова избрани за президент и вицепрезидент на Република България. Двамата ще встъпят в длъжност на 22 януари.

 

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от инициативен комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили. Той беше преизбран за президент с огромна преднина пред своя опонент Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ. Победата на Радев обаче се случи на фона на рекордно ниска избирателна активност – малко над 30% според социологическите агенции.

Станете почитател на Класа