Войната с корупцията нерядко е бутафорна

Старши инспекторът от Националната агенция по приходите (НАП) Диляна Каменова бе арестувана вчера за подкуп, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Задържаната Каменова поискала от бизнесмена Николай Лалов 20 000 лв., но той й дал едва 2000 лв., колкото успял да събере.
На пръв поглед новината за арестуван за корупция данъчен служител звучи добре. В цялата операция обаче има няколко пропуска, заради които вината на данъчната инспекторка ще се докаже много трудно. Парите, които тя е взела, не са били белязани и са лични средства на потърпевшия бизнесмен. Така Диляна Каменова спокойно ще може да заяви, че е поискала парите назаем, за да ремонтира жилището си например, и дори най-добрият прокурор трудно ще успее да обори думите й. Защитната тактика „поисках пари назаем“ е спасила от справедливо наказание много корумпирани лица у нас и за съжаление вината за това е в недостатъчната подготвеност на специализираните органи да се борят с този вид престъпления.
Друг проблем на корупционните практики е ниското заплащане на служителите, което ги прави податливи на рушвета. Когато данъчен инспектор, пътен полицай, лекар или който и да е държавен чиновник, от когото зависят много неща, се труди за малка за отговорностите си заплата, логично е той да се изкушава от „кацата с меда“.
Затова и битката с корупцията не се се изчерпва с 2000 лева, броени на ръка. Трябва сериозна система от мерки.

Станете почитател на Класа