На кого и защо му е важно Каримански да стане шеф на БНБ?

На кого и защо му е важно Каримански да стане шеф на БНБ?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.04.2022
  • Сподели:

Съобщението на Каримански пред медиите, че получил заплашителен есемес да се откаже от кандидатурата си за шеф на БНБ, придава леко водевилен цвят на случващото се и прилича на шоу, което цели да го изкара жертва, а конкурента му е едва ли не кандидат на мутри, които заплашват.

 

Дали ветото за приемането на Македония в ЕС може да стане разменна монета в управляващата коалиция за назначението на един проблематичен банкер за шеф на БНБ?

 

Отправените във Фейсбук несъгласия на Слави Трифонов с действията на премиера Кирил Петков навеждат на такива мисли. В духа на новата българска политическа традиция от последните 30-ина години (наричана понякога и задкулисие), всеки важен държавен пост се търгува в парламента или вътре в коалицията. Ти на мене, аз на тебе.

 

На кого му е важно за шеф на БНБ да бъде назначен Любомир Каримански, та чак от ГЕРБ и ДПС дават признаци, че ще го подкрепят? Неговото име като кандидат за този пост се спряга още от първите избори през април миналата година. Никой тогава не беше споменавал алтернативен кандидат. Сега обаче има – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“. И се оказа, че на обсъждане на кандидатурите в комисия в парламента, почти цялото време беше употребено да се изяснява докторатът на Гюров от Виенския университет. За Каримански няма докторат, няма проблем. Отделиха му малко внимание, а за него има какво да се каже.

 

Нападките срещу Гюров предизвикаха трудно контролиращия приказките си премиер Кирил Петков да се изкаже за Каримански, дори говорителката на кабинета да говори за съмнителни моменти в неговата биография.

 

Дали премиерът Петков е казал нещо обидно за кандидата на „Има такъв народ“ за шеф на БНБ не е най-важното. С Любомир Каримански има сериозен проблем, независимо от приказките на премиера.

 

Той е бил прокурист и член на управителния съвет на „Инвестбанк“ на Петя Славова. А от януари 2012 г. до октомври 2015 г. става и изпълнителен директор. И тук не най-важното е, че тази банка не е издържала стрес тестовете.

С „Инвестбанк“ са свързани много скандали,

на откраднати милиони от сметки на клиенти и последвали потресаващи схеми (някои от които описани в e-vestnik – виж тук, тук и тук), с които да се замажат кражбите. Самата банка е създадена в нарушение на закона и устава на дружеството – две акционерни събрания са отменени от всички инстанции на съда, но Агенцията по вписванията отказва да впише съдебните решения и да възстанови предишните акционери (виж тук).

 

Отначало изглеждаше, че Каримански наистина няма отношение към схемите в „Инвестбанк“, където е бил изпълнителен директор. Но сайтът BIRD.bg извади документ – договор по една от престъпните схеми, подписан от Каримански (виж илюстрациите по-долу).

 

Накратко случаят е следният – „Инвестбанк“, на която е изпълнителен директор Каримански към онзи момент, уж е изплатила в брой 1,1 млн. лева на ром измамник, регистрирал се като съуправител на фирма, която е осъдила банката за тази сума. И банката после претендира, че си е изплатила дълга, за който е осъдена.

 

Прокуратурата нищо не направи за тази измама, ромът казва при разпити, че никакъв милион не е виждал, само се е подписал в банков клон в центъра, и му платили 900 лева. Това става същия ден, в който е вписан с фалшиви документи като шеф на фирмата в Агенция по вписванията, часове след което подписва споразумение с банката (с подписа на Каримански). Според банковите извлечения сумата му е изплатена след края на работното време. Уж. Няма и банков клон, който да разполага с 1 млн. в брой, без да е поискал тази сума от БНБ. (Бел. авт. – Разкрих тази история в две статии през 2015 г. и продължение през 2017, в e-vestnik и във в. „Галерия“ – виж тук, тук и тук. След това и „Капитал“ описа скандала). Всичко мина без последствия за банката и участниците в измамата.

 

Измамената фирма впоследствие си прибра парите от банката със съдия изпълнител, а прокуратурата не видя престъпление. Нахалството продължава – „Инвестбанк“ после съди фирмата, че вече й била изплатила милиона в брой.

Всъщност, точно

обясненията на Каримански пред Би Ти Ви хвърлиха сериозни съмнения

за неговото участие в тази схема. Той каза, че бил подписал някакъв договор заедно с много документи, които му поднасяли… И направи аналогия с Левон Хампарцумян, бивш шеф на „Уникредит Булбанк“ и откраднатите 3,8 млн. от сметката на футболиста Мартин Петров. „В тази търговска банка от сметката на един известен футболист изчезнаха едни пари – каза Каримански и попита – Това прави ли Хампарцумян съучастник в схемата?“


Каримански е повярвал в своята чистота и неопетненост и изглежда трябва някой да го приземи към реалностите (каквото не може да се очаква от Би Ти Ви в предаване с негово участие). Аналогията е фалшива. Хампарцумян, за разлика от него, не е подписвал договор в престъпна схема с подставено лице ром, регистриран с фалшиви документи. И кражбата на 3,8 млн. от сметката на Мартин Петров беше последвана от смяна на директора Хампарцумян. И съотношението между „Инвестбанк“ и „Булбанк“ е приблизително едно към сто – един милион за първата не е сума, която да не забележиш какво подсписваш.

 

Значи, банка отказва да плати на съдия изпълнителя (той е заплашван) задължението си, на което е осъдена, пише писма и намесва БНБ в своя защита, и изведнъж директорът на банката Каримански подписва споразумение с ром да му изплати милиона в брой… И после казва, че подписвал много документи, не обърнал внимание. Дали наистина не знае за спора със съдия изпълнител, как фирмата е осъдила банката, и как е трябвало да осигури милион да плати в брой?

 

Ами така да е – може да не помни какво е подписал в купчина документи, макар да е бил известен казус за банката. Въпросът е – трябва ли БНБ да има управител, който подписва куп документи и договори, без да забележи какво подписва? Или е важно начело на БНБ да застане „наш човек”, който „да помага” на банките при разни подобни случаи с измамни схеми и кражби на пари от клиенти.

 

Каримански трябва сам да оттегли кандидатурата си, защото ще потопи и партията на Трифонов. И заплашителни есемеси не могат да компрометират критиките срещу него и историите в бившата му банка. Трябва да е ясно, че за шеф на БНБ се иска безспорен кандидат, без нищо съмнително в кариерата.

 

Впрочем, случаят с този договор, подписан от Каримански през 2015 г., според НК е в особено големи размери и още няма давност за извършено престъпление. Един бъдещ главен прокурор може да подведе под отговорност бъдещия управител на БНБ, ако го изберат.

 

– –


Бел. авт. – За мен лично България ще стане правова държава, когато прокуратурата и институциите махнат чадъра над „Инвестбанк“ и участниците в поне няколко схеми с кражби на милиони влязат в съда. Не съм описал всички, но и за тези, които съм описал, Петя Славова водеше 6 дела срещу мен. Загуби 4 и от следващите две се отказа. Тоест – не съм писал измислици. Защо няма прокуратура, БНБ, съд?

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа