Май е време за крайни мерки

Между 3 и 6 години затвор за депутати или общински съветници, които са гласували повече от 3 пъти с чужда карта, поискаха вчера от РЗС. Лидерът на партията Яне Янев допълни, че по този начин българският парламент ще спести над 300 хиляди лева, колкото струва системата за гласуване с биометрични данни.
Сигурно много депутати биха нарекли идеята на РЗС „крайна“, но проблемът с гласуването с чужди карти е много стар и вече за всички е ясно, че той не може да се реши само с добри намерения. Всеки нов председател на Народното събрание си поставя амбициозната задача да спре порочната практика полупразна зала да гласува като за 200 депутати и винаги ефектът е крайно незадоволителен.
Самите народни представители не се срамуват да нарушават правилата пред многобройните камери и фотоапарати на журналистите, което дразни техните избиратели.
Вярно, че дори и нова система за гласуване с биометрични данни сигурно може да бъде измамена от изобретателния български депутат. На хората отдавна им писна да наблюдават безскрупулни нарушения и абсолютна безнаказаност в законодателния орган на страната. Народните представители може да имат имунитет, може да са избрани и с категорично мнозинство в района си, но нито един от тях, който гласува редовно с чужди карти, няма моралното право да твори закони. Именно затова май е време за крайни мерки.

Станете почитател на Класа